Kad prijatelj(ica) oboli od mentalne bolesti (2)

Kako se ponašati u takvim posetama? Ako vam roditelji tog prijatelja ili prijateljice ništa posebno nisu rekli (u smislu da o nekim stvarima ne bi trebalo da pričate, ili da nešto ne biste smeli da radite), ponašajte se kao što biste se i inače ponašali.

Problem sa kojim se često suoče oboleli od neke mentalne bolesti jeste to što ih svi odbace i niko ne želi da se druži više s njima – a to onda samo još pogorša simptome bolesti, jer ko želi da bude sam i da niko neće da ga vidi ni da priča s njim? Da do ovog osećaja odbačenosti ne bi došlo, možete pomoći upravo vi, time što ćete svom drugu ili drugarici pokazati da ste im i dalje prijatelji, bez obzira na to što su sada bolesni. Isto važi i kada oni dolaze u školu – ponašajte se kao i ranije i, ako ste im ranije bili prijatelji, to i ostanite.

Problem sa kojim se možete suočiti jeste to da se, recimo, nakon posete depresivnoj drugarici, i vi loše osećate. Izvesno osećanje uznemirenosti, pa i to da vam bude teško jer vam je drugarica bolesna, jesu normalne pojave i trebalo bi uskoro da se primirite. Međutim, ako ste nakon svake takve posete „u teškom bedaku“, bezvoljni, neraspoloženi, nije vam ni do čega, i takva osećanja ne prolaze duže od dve nedelje, moguće je da depresija vaše drugarice previše utiče na vas. U tom slučaju, bilo bi dobro da pitate školskog psihologa za savet kako da se ponašate i šta da uradite. Mentalne bolesti nisu zarazne i vi ih ne možete dobiti od prijatelja, ali je moguće da ste na neku bolest preosetljivi i da bi za vas, u slučaju te određene bolesti, bilo dobro da proredite posete.

Dakle, bolesne prijatelje – o kakvoj god bolesti da se radi – ne bi trebalo odbaciti, nego im pokazati da ste i dalje uz njih, kao što ste uvek i bili. Čemu služe prijatelji, ako ne i tome da pomažu jedni drugima i podržavaju jedni druge?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.