U trendu

Kad roditelji primaju čudne poruke

Znate i sami: nije u redu „prčkati“ po tuđim stvarima. Ne treba gledati tuđe poruke u mobilnom telefonu, ni tuđu elektronsku poštu, ni tuđa pisma, ni čitati tuđe dnevnike… Ipak, nekad se desi da ne odolite. Postoji i varijanta kada ima dosta problema u kući i bojite se da će vam se porodica rasturiti, pa očajnički pokušavate da shvatite šta se događa – jedna od mogućih reakcija na haos u kući jeste i to da počnete da radite ono što ne bi trebalo, naime, da virite u privatne poruke ili elektronsku poštu ili štagod privatno što su vaši roditelji primili. Znate da ne treba to da radite i stidite se, ali je „jače od vas“, jer imate jaku potrebu da saznate šta se to dešava oko vas.

Onda naiđete na neke poruke koje baš i ne razumete. Da li se to vaš tata viđa s nekom ženom? Ili vaša mama ima nekog tajnog udvarača – možda je i vaš otac nešto posumnjao, pa se zato njih dvoje stalno svađaju? Možda… Pokušavajući da sebi razjasnite šta se to dešava i kakve su to čudne poruke u mobilnom nekog od vaših roditelja, ili u kompjuteru, sve češće „proveravate“ svoje roditelje. Pitate se šta da uradite sa onim „sumnjivim“ porukama – možda da ih obrišete, da ih vaši roditelji ne bi videli?

Stop! Ovakvo ponašanje će vas samo odvesti u nevolju – i nikome nećete pomoći, ni sebi ni svojoj porodici. Vi ne znate i ne možete tačno znati šta znače lične poruke koje su vaši roditelji primili, niti je na vama da im se na taj način mešate u život. Razmislite: kako biste se vi osećali kada bi neko na taj način virio u vašu intimu? Razmislite: kako će reagovati vaši roditelji kad otkriju šta ste učinili – a otkriće sigurno, jer se takvo vaše ponašanje ne može sakriti. Uhvatiće vas na delu, ili ćete se vi „izlanuti“ o nečemu što ste pročitali, ili… Nebitno kako, ali bićete uhvaćeni. Šta ćete tad?

Ipak, šta da radite sa onim što ste pročitali, a čije vas značenje stvarno kopka? Ako stvarno baš morate da znate šta znače lične poruke koje su primili vaši roditelji, „stisnite petlju“ i priznajte im šta ste uradili – nakon što im kažete da se osećate zbunjeno i uplašeno i ne razumete šta se dešava. Onda ih, jednostavno, pitajte. Najverovatnije ćete otkriti da se radi o nečem sasvim bezazlenom i da ste od nečeg beznačajnog napravili čitavu dramu.

Naravno, ubuduće ostavite intimu svojih roditelja (a lične poruke definitivno spadaju u to) na miru. Šunjanje i preturanje po tuđim stvarima još nikog nije usrećilo – u najboljem slučaju samo „izbedače“ i vas i onog koga špijunirate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.