U trendu

Kad roditelji pritiskaju (2)

Izluđujuće je kada vas roditelji nečim pritiskaju, i pritiskaju, i pritiskaju… I pored pritiska, bitno je ostati smiren i pribran (znatno lakše reći nego učiniti, znamo) i pokušati da kroz miran dijalog postignete prihvatljiv sporazum s roditeljima.
Bez obzira na to da li se radi o vašoj želji da se ofarbate, pauzirate godinu dana nakon srednje škole ili da prodate mlađu sestru u belo roblje (ne, poslednji primer ne mislimo ozbiljno), pravila pregovora su ista. Treba da tačno znate šta je ono što želite i da ste u stanju da istaknete bitne aspekte; recimo, da samo želite da ofarbate kosu u plavo, ne u neku „ludačku“ boju, niti da se nakon toga prostituišete i drogirate, i da ste voljni da umesto farbe upotrebite i kolor šampon. Obavite i istraživački deo posla – na primer, ako želite da pauzirate godinu, recite roditeljima da u potpunosti shvatate njihovu želju da što pre upišete fakultet, da ćete, ako umesto toga pauzirate, biti među 75% (ili koju već brojku nađete kao tačnu) ljudi koji takođe pauziraju pa opet bez problema nastave školovanje, i tada će vaši roditelji biti spremniji da saslušaju vaše razloge za pauziranje. Na kraju, predložite i alternativu – nije obavezno da svoju iritirajuću mlađu sestru prodate u belo roblje, možete je poslati da neko vreme bude kod bake koja živi na drugom kraju grada, tako ni vaši roditelji neće po ceo dan morati da slušaju kako se vas dve ili vas dvoje svađate.
Vaše pregovaračke sposobnosti nisu dovoljne? Zamolite nekog starijeg ko poznaje vaše roditelje da vam pomogne (njihovi roditelji, njihova braća i sestre, njihovi prijatelji, vaša starija braća i sestre, vaši nastavnici, školski psiholog – mogao bi da zna dobre „trikove“ za nagovaranje). Ostanite otvoreni za kompromis (u redu, učićete posebno još jedan jezik, ali ne s onim dosadnim nastavnikom koga su prvog našli u oglasima) i trebalo bi da može da se nađe rešenje podnošljivo svima.
Roditelji su vam nepopustljivi i pritisak ne prestaje? Ako se ne radi o nečemu što vas ugrožava fizički ili vam predstavlja ozbiljnu opasnost po mentalno zdravlje, preostaje vam samo da izdržite – proći će i to.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.