U trendu

Kad se vaš poklon ne dopadne

Ume da bude prava muka odabrati poklon za nekoga, i uvek je tu strah da se poklon toj osobi neće dopasti. Nekada se taj strah i previše očigledno obistini, i moguće je tada se upitati treba li da nabavite nešto drugo što ćete naknadno darovati.
Čak ni kada nekog dobro poznajete, nije svaki put lako smisliti šta da poklonite toj osobi. U redu, znate vi šta ta osoba u principu voli, ali šta ako ne možete da se setite ničega što ta osoba voli a da joj je u trenutku poklanjanja i potrebno? Još je i teže kada treba nešto dati nekome koga ne poznajete dobro. Dodatni problem može da bude ako nemate baš mnogo vremena da nađete nešto prikladno. I vrlo je neprijatno kada poklonite nešto, a onome ko je poklon primio se to vrlo očigledno ne dopadne, i to manje-više otvoreno pokaže.
Pokušajte da se u takvim situacijama ne nervirate previše. Jeste neprijatno, ali neprijatnost ne bi trebalo da osećate samo vi. Naime, pristojnost nalaže da se darodavac potrudi (u okviru svojih finansijskih, vremenskih i ostalih mogućnosti) da nađe neki lep poklon koji će se dopasti osobi kojoj je namenjen – ali nalaže i da se poklon primi sa zahvalnošću. Otvoreno pokazati da vam se poklon ne dopada je nepristojno i veoma uvredljivo.
Šta, dakle, ako se nekome ne dopadne poklon koji ste mu/joj dali? Zavisi od načina na koji to pokaže. Ako otvoreno izrazi nedopadanje, niste dužni da učinite bilo šta – vi ste se iskreno potrudili da nađete nešto lepo, poklon ste dali od srca i ničim niste zaslužili da se prema vama uvredljivo ponašaju. Možete da se nasmešite i kažete da vam je žao što mu/joj se poklon nije dopao, a možete i da ne kažete ništa – u svakom slučaju, nemojte da se „lomite“ oko nabavke novog poklona.
A šta ako nedopadanje ne bude otvoreno pokazano, nego vi znate tu osobu dovoljno dobro da biste po reakciji mogli da procenite da, iako vam se učtivo zahvalila, i nema baš neko mišljenje o onome što ste joj dali? I tada ništa niste dužni da učinite – takve stvari se dešavaju, i nema svrhe osećati se krivim zbog toga. Ako se radi o osobi kojoj je stalo do vas, ili jednostavno o pristojnoj osobi, neće vam zameriti što niste potrefili nešto što bi joj se više svidelo, znaće da ste se potrudili i ceniće to. U pitanju je neko do koga vam je stalo i baš želite nečim da obradujete tu osobu? Možete je izvesti na kolače (ako ih voli) i/ili sok, učiniti joj neku uslugu, diskretno se raspitati o nečemu što joj je potrebno pa joj to dati (ako možete)… Puno je mogućih načina da učinimo nešto lepo za one do kojih nam je stalo, i to ne mora da bude povezano s događanjima za koje se tradicionalno daju pokloni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.