Kad vam se smeju zbog stila

Stalno slušate priče o tome da treba biti svoj i imati sopstveni stil. S ponosom možete da kažete da ste izgradili sopstveni stil i da se definitivno razlikujete od drugih. Samo… Kad se pred svojim društvom pojavite odeveni onako kako želite (ne, niste obučeni isto kao i ostatak ekipe – koja ionako izgleda kao grupa klonova), prijatelji vam se smeju. Tada se osećate povređeno i nesigurno, a vaše samopouzdanje se raspadne na gomilu komadića. Ne znate šta da učinite – ne želite da se odreknete sopstvenog stila ni sopstvene ličnosti, a opet, ne želite ni da vam se smeju.
U ovakvoj situaciji najgore što možete da učinite jeste da se ljutite i nervirate ili da se, još gore, svađate s prijateljima. Svakako da nije u redu što vam se smeju, ali svađom s njima nećete postići ništa pozitivno. Umesto toga, evo nekoliko predloga.
Možete i vi da se smejete zajedno s njima – da na šalu uzvratite šalom. Možda se vaši prijatelji boje da svojim načinom odevanja hoćete da se izdvojite od njih, da ne želite više da se družite s njima. Prihvatanjem njihovih šala pokazaćete im da nije tako, da to što se oblačite različito od njih ne znači da ih više ne volite. Pokazaćete im da ste, bez obzira na drugačiji stil, i dalje deo ekipe.
Druga mogućnost jeste da razgovarate s prijateljima. Bez optužbi ih pitajte šta im smeta u vašem načinu oblačenja. Možda ste stvarno loše iskombinovali boje; možda vam odabrana odeća zaista loše stoji. Ako je tako, a vaši prijatelji su iskreni, dobro je da za to što pre saznate – između ličnog stila i neukusa ogromna je razlika (naravno, mogli su to i na lepši način da vam kažu, a ne da se podsmevaju).
Na kraju, postoji i mogućnost da se družite s pogrešnim osobama – s onima koji ne prihvataju nikoga ko je makar malo drugačiji od njih, s onima koji nisu u stanju da vas prihvate onakvim kakvi zaista jeste, već prihvataju samo one koji se uklapaju u opšti imidž. U tom slučaju, tužno, ali istinito, vreme je da potražite nove prijatelje – da budemo precizniji, vreme je da nađete prijatelje, jer vam oni koji vas samo zbog odeće i nekonformizma ne prihvataju to sigurno nisu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.