Kad veza počne da „škripi“

Upoznali ste simpatičnog momka ili devojku, zaljubili se, „smuvali“ se s njima, i neko vreme sve je bilo savršeno. Za vas je samo ljubav postojala, sve ostalo (i svi ostali!) bilo je nebitno! Nakon nekog vremena, prvi zanos je prošao. Stvari vam više ne izgledaju tako ružičasto, počinjete da se osećate nelagodno, nije više svako viđenje s dečkom ili devojkom onako lepo kao što je nekad bilo. Stvari postaju „zategnute“. Zašto ne može da bude onako lepo kao nekad?

Kukanje ne pomaže. U većini veza pre ili kasnije nešto „zaškripi“, ne funkcioniše sve onako idealno kao nekada. Evo šta u takvoj situaciji treba, a šta ne treba raditi.

Kao jedno, prihvatite da zaljubljenost i zaslepljenost osobom u koju ste zaljubljeni prolaze. To nije loše – posle toga dolazi ljubav (ako dođe) i osobu koju volite sagledavate realnije. Počinjete da volite pravu nju (ako je zavolite, ako ne odlučite da ta osoba ipak nije za vas) umesto nekog zamišljenog ideala. Dakle, siđite sa sedmog neba i pogledajte kakva je realnost – može vam se dopasti.

Nemojte zaboraviti da se i dalje viđate i sa svojim društvom! To je super način da „napunite baterije“ i lepo se oraspoložite – plus ćete se tako još više uželeti dečka ili devojke, pa će vam i susret s njima biti slađi.

Ako je vaša veza počela da postaje monotona, unesite neku novinu (može i nešto sitno) – monotonija stvarno ubija u pojam. Ne zaboravite da svog dečka ili devojku prihvatite onakve kakvi jesu, sa svim vrlinama i manama, kao što i oni prihvataju vaše vrline i mane.

Ono što nimalo neće pomoći u vezi koja škripi je ideja da će „leptirići u stomaku“ zauvek tu i ostati i da bez njih „to nije to“. Leptirići posle nekog vremena odlete, ali to ne znači da veza samo zbog toga ne valja. Još jedna veoma bitna stavka za izbegavanje su ljubomora i posesivnost – ljubomora guši i potpuno je nezdravo da ste stalno jedno s drugim i da jedno drugom zabranjujete ili ograničavate viđenja s prijateljima.

Kad već spominjemo zabrane: ne ispravljajte navike dečka ili devojke (osim ako vam neka od njih baš jako mnogo smeta, a i tada voljenu osobu možete samo zamoliti da tu naviku promeni), ne terajte ih da se pridržavaju vaših navika, i ne pomišljajte na nekakve zabrane (da ne smeju bez vas negde da izađu, na primer). Isto tako, ni prekorevanje i višečasovni smarački razgovori još nijednu vezu nisu poboljšali – naprotiv.

Još nešto: ma koliko vas dečko ili devojka nervirali, nemojte ih ogovarati pred prijateljima. Ako saznaju šta ste rekli, to će ih zaboleti – i svakako vam neće pomoći da rešite problem u vezi.

E, sad, može se desiti da sve to ispoštujete, da sklopite različite kompromise i dogovore i da veza ipak i dalje ne funkcioniše. Tada je bolje da svako krene svojim putem – boleće, ali manje nego ako ostanete u lošoj vezi koja vam više nikakvo zadovoljstvo ne pruža.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.