U trendu

Kako pasti godinu

Postoje neke navike, neki obrasci ponašanja, koji su zajednički slabim đacima – onima za koje je verovatno da će pasti na popravni, a moguće, i da će pasti godinu. Evo koje su to navike, a vi možete usvojiti neke od njih (ako želite loš uspeh u školi) ili ih pak izbegavati.
Da ne bude zabune: mi ne mislimo da treba da padnete godinu, niti promovišemo obrasce ponašanja koje ćemo navesti. Svrha ovog teksta je da zabavi – i da kroz zabavu podseti kako se ne treba ponašati.
1. Nemojte koristiti nikakav podsetnik na to šta sve treba obnoviti, kao ni kada su vam kontrolni i pismeni. Mnogi od onih dosadnih štrebera koji stalno imaju dobre ocene koriste takve podsetnike (lakše je tako nego pamtiti, a i osigurava se da se nešto greškom ne zaboravi), ili čak podese alarm na mobilnom da ih podseti da pročitaju lekciju koju nastavnik treba sutra da predaje, da bi lakše pratili o čemu se radi.
2. Ne gubite vreme na hvatanje beležaka. Ima znatno zanimljivijih stvari koje se mogu raditi na času. Najbolje je ne obraćati nikakvu pažnju na ono što nastavnik priča.
3. Spavajte na času. Može i bukvalno. Štreberi su uvek budni na času, pažljivo slušaju, vrlo je verovatno da ne gledaju televiziju niti igraju kompjuterske igre do kasno u noć, niti usred radne nedelje ostaju do kasno u diskoteci. Vama je zabava ipak važnija, a ako ste zbog toga neispavani u školi, to se bar lako rešava – dremkom na času.
4. Ako vam, nekom greškom, zadaju da pripremite predavanje ili referat, čekajte do poslednjeg trenutka da uopšte pogledate o čemu se tu radi, a naročito da nabavite potrebnu literaturu. Tako su veće šanse da je tu literaturu neko već uzeo iz biblioteke.
5. Redovno zaboravljajte domaći zadatak (ako ste ga uopšte uradili) kod kuće, kao i sveske i knjige koje su vam neophodne za taj dan. Pakovanje ide u poslednji čas, a ne veče ranije ili bar sat vremena pre polaska u školu, kada biste imali vremena da proverite da li ste sve poneli.
6. Ignorišite sva uputstva kako treba uraditi domaći ili kontrolni. Jednom kada ga napišete (to jest, zbrljate), ne proveravajte kako je napisan, ima li grešaka koje treba popraviti, ili bi ga trebalo napisati ponovo jer vam je rukopis toliko nečitak da ga ni sami ne razumete.
7. Učite isključivo kampanjski (veče pred kontrolni ili ispitivanje, nipošto ranije). Ako imate dovoljno dobro pamćenje da ćete i kampanjskim učenjem uspeti da dođete barem do prelazne ocene, nemojte učiti uopšte. Taman posla da učite redovno, tokom cele godine!
8. Nervirajte nastavnika. Žvaćite žvakaću gumu, pričajte s drugovima iz odeljenja (što glasnije, to bolje), ne obraćajte ni najmanju pažnju na ono što nastavnik govori, ceo čas se s nekim dopisujte putem SMS poruka čak i ako vam je zabranjeno da na času koristite mobilni. Kada se nastavnik dvoumi da li da vam da višu ili nižu ocenu, da li da vas obori ili da vam zaključi prelaznu ocenu jer ste se makar trudili, to što ste ga nervirali tokom cele godine pomoći će mu da odluči.
Nije neophodno da usvojite sve ove navike. Usvojite nekoliko njih i, u najmanju ruku, imaćete loše ocene – a uz sasvim malo sreće, pašćete. Ako budete radili suprotno od ovog što smo napisali, imaćete dobre ocene – nećete valjda da vas proglase štreberom, da vaši roditelji budu ponosni na vas, da kasnije možete da birate koju ćete školu ili fakultet upisati?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.