Kako se uklopiti

Česta je muka, ne samo tinejdžera već i onih starijih, uklopiti se u društvo i još, po mogućnosti, ostati svoj, umesto da samo slepo pratite ono što neka „faca“ kaže. Ipak, ma koliko vam se to moglo učiniti teškim, ne radi se o „nemogućoj misiji“.
Za početak je potrebno da poznajete sebe. Za samo uklapanje ovo nije neophodno, ali se onda desi da, pošto ni sami ne znate šta želite i šta o ovome ili onome mislite, neki od dominantnijih članova grupe odlučuju o tome umesto vas. Da vam se to ne bi desilo, treba da budete svesni sopstvenih stavova prema svim bitnim pitanjima i uverenjima u svom životu, kao i da imate sopstveno mišljenje o aktuelnim temama – i ne bojte se da svoje mišljenje i izrazite, naravno, bez vređanja bilo koga. Tako ne samo da ćete ostati svoji nego ćete biti i znatno zanimljivije društvo od nekog potrčka koji samo radi šta mu se kaže i ponavlja ono što su mu drugi rekli.
Kad se radi o manje bitnim stvarima nego što su vaši životni stavovi, posmatrajte šta je u trendu, a šta nije. Ovo ne znači da treba da robujete trendovima i da, recimo, nosite garderobu kakva vam se ne sviđa samo zato što je „in“. Ipak, nije loše biti svestan šta je u trendu i ono što vam se dopadne ugraditi u sopstveni imidž. Plus, čak i ako vam se nešto od aktuelnih stvari ne dopada, ne škodi da makar znate o čemu se radi. Cela škola citira neki film koji vama već nakon posmatranja trejlera deluje debilno? Ipak ga pogledajte – da biste znali o čemu se radi – a onda možete i da ga parodirate ako ga stvarno smatrate glupim. Popularan je muzički pravac koji vam se ne dopada? Preslušajte makar glavne stvari da ne biste delovali kao da ste pali s Marsa. I tako redom. Ne morate u svoj život ubaciti ništa što ne želite, ali je korisno biti svestan da to postoji.
Bitno je i da nađete ekipu kojoj želite da se pridružite, inače imate samo teoretsko znanje o uklapanju, ali ne i gde da se uklopite. Za to je potrebno da znate s kakvim ljudima želite da se družite, kao i koje su vaše sopstvene sklonosti. Bitna vam je umetnost? Obilazite različite galerije. Muzika vam je najvažnija? Tu su, naravno, klubovi i diskoteke (ili koncerti ozbiljne muzike, ako je to ono što vam se dopada). Sportski ste tip? Već na časovima fizičkog u sopstvenoj školi možete videti ko se podjednako kao i vi interesuje za sportove, a tu je uvek i mogućnost da negde trenirate svoj omiljeni sport.
Investiranje: u uklapanje ćete morati da uložite ponešto. Jednim delom novac – za nešto garderobe i ostalih detalja koji će vam pomoći, ali najvećim delom ulagaćete trud i vreme. Naime, treba gledati oko sebe, upoznavati nove ljude, naći one među koje želite da se uklopite, a to traje i zahteva da ulažete emocije, da se trudite da se lepo ponašate prema tim ljudima… Između ostalog, to znači i da ćete ulagati priličan deo sebe, pa se potrudite da prijatelje pažljivo birate i da uložite u one koji su vredni toga, a ne u prvu folirantsku ekipicu na koju naletite, samo da ne biste bili sami. Bolje je i da ste sami nego da sebe prisiljavate da budete s ljudima koji vam se ne dopadaju.
Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.