U trendu

Kapućino i problemi s kožom

Jednom kada se počne s pijenjem kafe, vrlo brzo se otkrije i kapućino – prijatna, fensi verzija nekima suviše obične kafe. Nevolja je što kapućino, ponekad, može da napravi probleme s kožom, i to i momcima i devojkama.

Ne mislimo ovde ni na kakva teška oštećenja, to čak ni redovno ispijanje ovog zaista simpatičnog i ukusnog napitka ne može da izazove, osim ako ste veoma alergični na neki od sastojaka. Međutim, ono što kapućino može da vam „napravi“ jesu problemi s aknama, ili da vam pogorša već postojeći problem s bubuljicama – baš u onom periodu kad se svim silama trudite da ih se oslobodite.

Zašto kapućino? Šta je to u njemu od čega mogu da nastanu akne? Mleko, to jest, prirodni hormoni koji se nalaze u mleku (da, čak i u tako maloj količini kao što je ona koja dospe u kapućino). Naime, ti hormoni mogu izazvati preterano lučenje nekih hormona u vašem telu, kao što je testosteron (muški polni hormon, koji se u manjoj meri luči i kod devojaka), a to izazove pojačano lučenje masti, što izazove bubuljice.

Neće kod svih kapućino napraviti ovakav problem, ali može i to da bude uzrok. Šta vi tu možete? Za početak je, naravno, neophodno da se pridržavate strogog režima protiv bubuljica – da čistite lice odgovarajućim preparatom dva puta dnevno, da pripazite da ne jedete suviše masno, da negujete kožu odgovarajućim preparatima (možete pitati dermatologa za savet). Ako, uprkos tome, i dalje imate velikih problema s bubuljicama, pitajte dermatologa da li bi trebalo i da izbacite mlečne proizvode i sve s dodatkom mleka iz ishrane.

A ako ni to ne pomogne, najverovatnije ćete morati da sačekate koju godinu da vam se stabilizuje hormonska situacija u organizmu. Pošto tu, onda, mleko nije presudan faktor, verovatno vam neće pogoršati problem ako povremeno (mada ne baš stalno) uživate u kapućinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.