Klinci pod vašom kontrolom

Često ostajete sami u stanu sa mlađim bratom ili sestrom? Hm, onda mir i tišina verovatno ne postoje u vašoj kući! Ne samo da morate završiti domaći zadatak i umirivati nekontrolisanu horsku buku već se valja pobrinuti za to da klinci užinaju, urade svoj domaći i poštuju kućna pravila! Užas!

Da li vam neki od ovih komentara zvuči poznato:

 • Nisi mi ti mama!

 • Dobro, uradiću to… samo još deset minuta „gejmboja“.

 • Spremiću sobu ako mi daš kolače.

  Dovoljno je komplikovano što morate voditi računa o jednoj osobi – sebi, a tek ostaviti vas same sa vašom brbljivom sestrom pametnicom. Ako želite da se složite sa klincima dok ste sami u kući, pročitajte nekoliko sugestija:

  Klopnite nešto s njima. Umor i glad – rezultat je mrzovolja! Hrana će podići nivo šećera u krvi, kao i njihovo raspoloženje.

  Pitajte ih kako su proveli dan. Da li je u školi sve u redu? Brine li ih nešto? Samo malo vaše pažnje urazumiće ih na duže vreme.

  Uključite ih u odlučivanje. „Kako ja kažem ili nikako“ prouzrokovaće njihovo tvrdoglavo odbijanje. Dajte im nekoliko mogućnosti i stvari će teći vrlo glatko, na primer, probajte s ovim: „Kad završite domaći, možemo igrati karte ili gledati vašu omiljenu seriju – vi odlučite.“

  Ako ne možete da se složite koju ćete igru igrati ili koji program gledati, smišljajte različite ideje sve dok ne nađete neku koja se svima dopada. Ukoliko se ne slažete ni u čemu, naizmenično kombinujte omiljene igre svakoga dana, recimo, ponedeljak je dan u kome je daljinski vaš, ali je utorkom samo njihov.

  Prihvatite odgovornost. Vi ste glavni, što ponekad može biti stvarno zabavno. Međutim, moć ima svoju cenu. Dakle, vaši roditelji veruju da ste sposobni za takvu odgovornost i sigurno ne želite da ih izneverite. Ako se nešto desi sa klincima jer niste bili dovoljno pažljivi ili se niste pridržavali kućnih pravila, onda se morate suočiti s posledicama; možda s kaznom ili razočaranjem roditelja. Svi prave greške – učite iz sopstvenih.

  Budite spremni. Ova situacija ne podrazumeva samo da se nekako složite već i da budete spremni da hitro reagujete u vanrednim situacijama. Pomaže ako znate osnove prve pomoći, kao i kako da reagujete u određenim „šta ako“ situacijama. Uvek imajte pri ruci broj telefona na kome možete naći roditelje ili listu brojeva koji su od koristi u neočekivanim trenucima.

  Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.