U trendu

Koja je težina idealna?

Tinejdžere često muče pitanja koja se odnose na težinu njihovih tela. Da li sam suviše debeo? Da li sam previše mršav? Kako da izgubim/dobijem koji kilogram? To su uobičajena pitanja. Ali, pre nego što odgovorimo na njih – pozabavimo se vagom.

Broj koji vidite na vagi ne pokazuje uvek vašu pravu težinu. Da li ste se ikada merili posle obilne večere i zaprepastili se kad ste shvatili da imate kilogram više nego što ste imali tog jutra? To je potpuno normalno i pokazuje koliko vaga sama po sebi može biti beznačajna. Vaša težina može varirati od dana do dana, u zavisnosti od toga koliko tečnosti imate u sebi, u kom ste danu menstrualnog ciklusa ili čak u zavisnosti od toga da li ste tog dana jeli težu hranu (što ne mora obavezno značiti i da ste uneli previše kalorija).

Takođe, manji broj na vagi ne mora značiti da ste oslabili. Možete ustanoviti kako ste oslabili, iako još uvek izgledate punačko. Isto tako, možete izgledati mršavo, mada bi se na osnovu vage reklo da ste se ugojili. To je zbog toga što je mišićna masa duplo veća od masnih naslaga – a mišići sagorevaju više kalorija i čine da vaše telo izgleda mršavije.

Pored vage, postoje bolji pokazatelji na osnovu kojih možete proveriti da li je vaša težina promenjena. Ako vam je garderoba odjednom postala velika ili tešnja nego inače (iako niste porasli koji centimetar), to je pravi pokazatelj vaše težine.

Uzimajući u obzir zdravstveno stanje, šta vam zapravo znači koji kilogram više ili manje? Obratite pažnju na mnogo bitnije faktore nego što je kilaža. Da li se pravilno hranite? Vežbate li redovno? Imate li previše energije? Da li ste obično u dobrom raspoloženju? Ako je odgovor na većinu ovih pitanja negativan, tada se prema svojim telesnim potrebama ne odnosite kako bi trebalo da biste bili u savršenoj kondiciji.

Ne postoji „prava“ težina. Telo sa kojim smo rođeni, sa sitnijim ili krupnijim kostima, kao i ono što nasleđujemo od roditelja – ima mnogo veze sa tim kako izgledamo. Tako devojke iste visine ili istog godišta mogu biti različite težine i svaka od njih može biti u savršenoj formi. Ne borite se protiv prirode – ako ste krupna devojka, nikada nećete moći da imate vitku figuru kao Kameron Dijaz, ali možete težiti zaobljenom i ženstvenom obliku, kakvo je telo Dru Barimor.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike