Ma, bilo je nešto u toj vezi…

Raskid nije nimalo lak i ume jako da boli, bilo da ste vi raskinuli ili su vas ostavili. I veoma je lako poželeti da s tom osobom pokušate ponovo, čak i ako mnogo toga u vezi nije funkcionisalo.
Raskid, između ostalog, vidimo i kao neuspeh. Nije nam uspela veza. A niko ne voli da omane u nečemu, naročito ne ako su uključene snažne emocije, kao u vezi. Pored toga, svi smo skloni idealizovanju onog što je u prošlosti, pa tako idealizujemo i veze koje smo imali i osobe s kojima smo bili.
Moguć rezultat? Sve češće hvatate sebe kako razmišljate o tome da ta veza i nije bila tako loša, imala je ta osoba s kojom ste bili i puno dobrih strana. Nekada vam čak nije više jasno zbog čega ste uopšte raskidali (ako ste raskinuli vi), ili pomislite da ste preterali, da niste morali da raskinete; ako ste vi ostavljeni, još je i češće da vam nije jasno zbog čega je došlo do raskida. Dešava se, čak i ako je veza bila loša, ako ste u njoj imali jako ružna iskustva, da je kasnije idealizujete, prisećate se onog dobrog iz nje, a "zažmurite" na loše.
Ovo su sve potpuno normalne reakcije. Naravno da je u toj vezi bilo i lepih stvari, i naravno da osoba s kojom ste bili ima i bar neku dobru osobinu – bilo bi užasno da nije tako, da je baš sve bilo loše, da je ta osoba "totalni negativac". A, kad ste sami, a ne želite da budete sami, ili ste u novoj vezi u kojoj vam u nekom trenutku ne bude sve po volji, lako je u mislima idealizovati prošlost. Uz to, nije nemoguće ni da jeste preterali, da ste ishitreno raskinuli s nekim, zbog ćefa, zbog nesporazuma, bez dobrog razloga.
Šta učiniti kad vas uhvate "ma, nije to bila loša veza, možda bi trebalo da pokušamo ponovo" razmišljanja? Prisetite se i dobrih i loših strana te veze; ako će vam to olakšati, zabeležite ih na papir. Možda je raskid bio ishitren, ali vrlo je moguće da nije, da ste imali jako dobre razloge da okončate vezu. Prisetite se svega što je funkcionisalo u vezi, ali i svega što nije, pa vidite šta preteže. I, ako je bilo većih problema, razmislite da li se nešto bitno u međuvremenu promenilo – ako nije, ni obnavljanje veze ne bi imalo smisla, jer bi se sve završilo kao i prethodnog puta, najverovatnije uz još više bola.
A ukoliko ste u novoj vezi i uhvate vas pomenuta razmišljanja, da li i onda da razmišljate o mogućnosti obnavljanja prethodne veze? Ili, ako su vaš bivši ili bivša u novoj vezi? U najvećem broju slučajeva, tada je najbolje da prošlost ostane prošlost, da se usredsredite na vezu u kojoj ste sada i da pustite svoje bivše da na miru budu u novoj vezi. Jeste, bilo je i u onoj prethodnoj vezi lepog, ali vaš život je krenuo dalje – osim ako veza u kojoj ste sada baš nikako ne ide, zašto je prekidati da biste pokušali da obnovite staru (koja takođe nije išla, inače ne bi ni došlo do raskida)? Sećajte se onog lepog iz nekadašnje veze, zašto da ne, ali ne zaboravite da nastavite da živite svoj život, koji je ovde i sada, a ne nekada davno.

Ostavite komentar