„Mama, kupi mi grudi!“

Pritisak da morate izgledati "savršeno" (u prevodu, kao kompjuterski doterane fotografije manekenki koje se podvrgavaju rigoroznim dijetama i plastičnoj hirurgiji) kao da nimalo ne opada, i pomera se na sve mlađe i mlađe osobe. Rezultat toga je i nimalo redak zahtev iz naslova koji američke (i ne samo američke) tinejdžerke upućuju svojim roditeljima.
Kakav je to tačno zahtev? Ne kažemo da će svaka devojka imati takve želje, ali nije više nikakva retkost da, kad majka pita svoju ćerku tinejdžerku šta bi volela da dobije za rođendan, odgovor bude: "Grudi!" Misli se na plastičnu hirurgiju – devojka se oseća nesigurno jer joj grudi još uvek nisu porasle (ako se izgladnjuje i premršava je, neće ni početi da joj rastu), pa čak i mlađe tinejdžerke žele da se podvrgnu plastičnoj hirurgiji kako bi dobile grudi, kako bi se približile slikama "lepotica" koje sve manje i manje veze s realnim izgledom imaju (povremeno se kaže da je prirodan izgled opet u modi, da su "falinke" u modi, da su obline u modi, da je sve to u redu, ali i dalje postoji jaka želja za postizanjem potpuno nerealnog izgleda).
Na kakav izgled mislimo? Recimo, vi jako pazite na ishranu, odričete se omiljenih slatkiša, jedete voće i povrće, pijete puno vode, pridržavate se svih uputstava o vitkosti do kojih ste došle. Takođe, redovno vežbate kako biste imale dobro oblikovano telo, koristite i najbolju kozmetiku do koje možete da dođete kako bi vam koža bila što lepša. Ulažete nadljudske napore kako biste izgledale što je moguće bolje, odričete se svega i svačega, i, uz sav vaš trud, ne izgledate kao ona manekenka iz časopisa. Znate vi da je fotografija kompjuterski doterana, da je imala stručnjake da je našminkaju, da je slikana pod posebnim svetlom i to su radili profesionalci, znate i da nije verovatno da ona stvarno tako izgleda (najviše liči na plastičnu lutku), ali to vam je predstavljeno kao lepota i želite i vi tako da izgledate. A ako sav vaš napor nije urodio plodom, šta je sledeći korak? Plastična hirurgija. Između ostalog, ona koja će vašem mršavom telu dati grudi kakve prirodno, uz tu građu i nedostatak masnog tkiva, nikako ne bi moglo da ima. A posle te jedne operacije dođe još jedna, jer ste još nečim nezadovoljne, pa još jedna… Na kraju, možda dođete do željenog izgleda plastične lutke – kome i dalje nalazite mane, jer i dalje imate potrebu da "ispravljate greške".
Nemojte. Jednostavno, nemojte. Plastična hirurgija je u redu ako postoje medicinski razlozi, ali na taj način "korigovati" telo samo iz estetskih razloga krajnje je nezdravo, naročito u vašim godinama, kada telo ima još dosta da se razvija, što bi "odlazak pod nož" mogao da omete (recimo, plastična hirurgija grudi može trajno da zaustavi njihov rast).
Važno je da ste vi zdrave i da zavolite sebe takve kakve jeste. I da, vredne ste ljubavi i ako vam grudi još uvek nisu porasle, ili ako vam građa i genetika odrede da imate male grudi – ako neko odbije da vas voli jer nećete zbog njegovih zahteva da odete "pod nož", da li mislite da vas je ta osoba vredna, ili bi joj bolje bilo da nabavi lutku na naduvavanje, pa da je onda "secka" po želji?
Pazite na zdravlje, volite sebe, a "pod nož" idite samo ako postoji jak medicinski razlog za to.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.