U trendu

Kako to drugima uspeva? Ovo je proveren vodič za „muvanje“

Desilo vam se ono o čemu svi živi pričaju: dopada vam se neki dečko ili neka devojka. Mnogo vam se sviđaju i želeli biste da izlazite s njima. Sad dolazi onaj zastrašujući deo: treba im nekako prići, ne morate odmah da im izjavite ljubav do groba, ali treba nekako započeti razgovor. A vi se spetljali, reč ne možete da prozborite ili, još gore, skupite hrabrost da im priđete, skupite čak hrabrost i da progovorite – i potpuno nekontrolisano kažete nešto za šta vam se na trenutak učinilo da je baš pametno, ali za šta ispadne da je totalna glupost i bez veze. Simpatija vas, naravno, belo pogleda, ako se već i ne zakikoće na račun vaše nespretnosti. Osećate se kao totalni tupson ili kao totalna kretenka.

Kako to drugima uspeva? Bar neki od vaših poznanika već imaju dečka ili devojku – kako je njima uspelo? Zar se i oni nisu uplašili kao vi? Možda im, recimo, nije toliko bilo stalo do tog dečka ili devojke, pa im je onda bilo i lakše da im priđu a da se pri tom ne izblamiraju? Nakon nešto ovakvog mozganja i prisećanja na svoj grozni blam pred simpatijom (joj, zemljo, otvori se), može se desiti da dođete do zaključka da ste vi izgubljen slučaj i da bi vam najbolje bilo da odmah lepo odustanete i da se, kad budete dovoljno stari za to, zamonašite. Ionako nemate ni najblažu predstavu kako da „smuvate“ nekoga…

Ako se ovako osećate, imamo dobru vest za vas: niste nikakav luzer (tupson, kretenka, šta god). Nije nikakva sramota što još uvek ne umete da flertujete. Čuli ste za izreku da se niko nije naučen rodio? To važi i za veštinu „muvanja“. Zaboravite na ideje iz nekih tinejdžerskih knjiga ili pričica, da je neko instinktivno od samog starta umeo da flertuje. „Muvanje“ se uči, kao što se i skoro sve u životu uči. To je dobra vest – jer ako je to nešto što se uči, nema razloga da i vi to ne naučite.

Naravno, ne možemo vas naučiti „muvanju“ u jednom kratkom tekstu, ali neke savete vam možemo dati. Važan je iskren osmeh, jer to svi vole da vide; važno je da se ne pretvarate da ste neko drugi, ma koliko vam ta predstava nekog drugog izgledala poželjnije od vas samih, jer ćete se tako samo uvaliti u nevolje i sebi natovariti brdo problema – a ništa pozitivno nećete postići, pošto niko ne voli da ga obmanjuju. Razgovor sa simpatijom uvek se može početi nečim potpuno neutralnim, nečim za šta je sasvim normalno da kaže ili pita poznanik iz razreda, iz komšiluka, neko ko se sretne na žurci…

Još jedna jako zgodna fora: posmatrajte svoje poznanike i prijatelje dok flertuju – kaže se da se na greškama uči, ali to ne moraju uvek da budu vaše greške. Posmatrajte šta funkcioniše, a šta ne (uzmite u obzir i to da ono što „upali“ kod jedne osobe neku drugu može da ostavi ravnodušnom, ali bar dobijete nekakvu ideju iz posmatranja). Naravno, možete i razgovarati s bliskim prijateljima kojima je podvig „muvanja“ nekoga već uspeo – pitajte ih kako im je uspelo, šta su radili. Nemojte se iznenaditi kad i od njih, tako uspešnih, čujete koliko su se puta izblamirali i koliko su puta bili ubeđeni da su skroz uprskali – sve je to deo učenja i ništa od toga ne znači da ipak nećete biti uspešni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.