Manje televizije deluje opuštajuće

Do sada je objavljen ogroman broj studija koje su se bavile izučavanjem efekta nasilnih televizijskih scena na mlade ljude, ali nije objavljena ni jedna studija koji bi potražila i rešenje.

Pedijatar Dr. Thomas N. Robinson sa Stanford University-a je vodio šestomesečni program u kome je određenom broju dece bio ograničen pristup televiziji. Posle tog perioda, deca su se ponašala bolje. Ovo ne znači da treba da bežite od horor filmova, ali da zato možete da po 10 sati dnevno da igrate „Evil Dead“ na PlayStation-u. Loša vest za sve igrače – i video-igre su takođe bile uključene u istraživanje.

Procenjuje se da do 18-te godine, dete vidi preko 200.000 nasilnih scena samo na televiziji! Takođe, objavljeno je i da izloženost medijskim produktima koji sadrže scene nasilja, kod deteta proizvodi tri efekta – „deca postaju ili agresivnija ili usvajaju stavove u kojima se koristi agresivnost da bi se rešio konflikt, zatim deca postaju manje osećajna na nasilje i nasilništvo nad drugima, i razvijaju verovanje da je svet oko njih zao i strašan“.

Međutim, ni za ovu studiju se ne može reći da je savršena i bez mana, niti da su rezultati 100% tačni. Ona je bila ograničena samo na dve škole i moguće je i da program koji su deca pratila ipak nije bio adekvatan. Ipak, neka ti ovo ne posluži kao izgovor kako su sve ovo „čiste gluposti i koješta“. Poštedi sebe nasilja i potrudi se da uživaš u nekim lepšim stvarima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.