U trendu

Mobilni telefoni i vožnja kolima

Poznata američka manekenka Niki Tejlor (Niki Taylor) jedva je preživela tešku saobraćajnu nesreću. Pravi uzrok nesreće još uvek nije poznat. Ona se ne seća svih detalja u vezi sa nesrećom, ali najverovatnije su u pitanju dva činioca – pojas koji nije bio vezan, i vozač koji je posegao za mobilnim telefonom tokom vožnje i usled toga izazvao nesreću.

U našoj zemlji još uvek nije donet zakon o zabrani telefoniranja tokom vožnje automobila iako je ta stvar jako ozbiljna. Da li će se kao i obično čekati na nesreću ili više njih da bi se zakon uveo, a da li i vi morate čekati na zakon i pre svega kaznu da biste bili motivisani za čuvanje lične sigurnosti i onih koje vozite? Nemojte se igrati i čekati da se slične stvare dese nekome koga vi poznajete da biste stvar shvatili ozbiljno. Budite odgovorni.

Ako niste vi za volanom, upozorite vozača da se ne osećate lagodno i sigurno tokom vožnje dok priča telefonom. Onaj ko zove pozvaće kasnije, a ništa nije tako važno da biste vi preturali po jakni ili rancu u potrazi za mobilnim telefonom. Ako baš morate da se javite ili je taj koji zove uporan, zaustavite vozilo i javite se, ili neka se suvozač javi umesto vas i kaže da ćete se javiti kasnije, i čak ne mora da kaže gde ste vi i šta radite (ako vas je blam, mada nema razloga, u pitanju je vaša sigurnost). Možete mobilni držati na krilu ili negde na otvorenom, da biste mogli što pre da ga uzmete bez gledanja sa strane i sklanjanja pogleda sa puta.

Isto tako, upotreba pojaseva je potpuno zaboravljena kod nas iako za ovo postoji zakon. Kazna je mala, a mito još nije iskorenjeno. I sami instruktori u auto školama zaboravljaju na njih, što je suludo. Pojasevi spasavaju živote. Sprečava vas da izletite kroz vetrobran, polomite vrat, ublažava povrede. Sigurno nije tu stavljen tek radi reda. Upotrebite ga. Čuvajte svoj život jer niko drugi to neće, niti može. Shvatite da je vožnja ozbiljna stvar i ma kako da ste dobar vozač, to ne znači da je onaj ispred vas ili iza isto tako vičan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.