U trendu

Mogli bi opet da vas povrede

Kaže se da se onaj koga su zmije ujele i guštera plaši, ili da onaj ko se opekao i u jogurt duva. I zaista, moguće je nahvatati se straha kad vas povrede, a garancije da nećete opet biti povređene ne postoje, što ipak nije razlog da stalno sumnjičite sve oko sebe.
Dečko ili devojka su vas prevarili. Prijatelji kojima ste verovali radili su vam iza leđa. Roditelji su vas slagali za nešto baš bitno. Neka draga osoba u koju ste imali puno poverenje vas je izdala. I sada ne znate kako više toj osobi da verujete – kako da znate da vas neće opet povrediti, da neće to ponoviti ako joj oprostite i nastavite dalje? A pitate se i kako da verujete bilo kome, ako je neko s kime ste bili toliko bliski mogao to da vam uradi, kako ikada ikome da verujete?
Nije lako. Nimalo. Ne postoje stopostotne garancije. Osoba koja vas nikad nije povredila, pa, ne možete biti apslutno sigurni da vas nikad i neće povrediti, možda nehotice, možda namerno. Za osobu koja vas jeste povredila znate da je sposobna to da vam učini, ali, opet, ni tu nema garancije, možda to nikad neće ponoviti, možda će to ponoviti čim joj oprostite. I šta onda da radite?
Pokušajte da prihvatite da stopostotne garancije ne postoje ni za šta u životu, pa ni za to da vas neko neće (opet) povrediti. Istovremeno, setite se da je međusobno poverenje neophodno za lep odnos s nekim, bilo da se radi o prijateljstvu, ljubavnoj vezi ili nečemu trećem. Ako niste u stanju nikome da verujete, možda vas neće povrediti onim što učine jer im ionako niste verovali, ali ćete iznova vi povređivati sami sebe time što ćete sebi uskraćivati mogućnost lepog odnosa sa nekim.
Jednom kad razmislite o tome i prihvatite to onoliko koliko možete, delom upotrebite razum, delom slušajte ono što vam srce govori. Dečko koji vas je već pet puta prevario nastaviće da vas vara – postoje teoretske šanse da će prestati, ali to zaista nije verovatno, jer se već nekoliko puta izvukao s tim i time dobio signal da, dokle god kasnije moli za oproštaj i obećava da će se popraviti, može da nastavi s varanjem. S druge strane, drugarica kojoj su nehotice u trenutku svađe izletele ružne reči, pa je shvatila koliko vas je njima povredila i izvinila se, i nije ih više ponovila, mogla bi da se pokaže kao osoba kojoj možete verovati.
A novi ljudi u vašem životu? Svakako da ne treba nekome naslepo pokloniti poverenje, ali nije u redu ni od starta ih sumnjičiti da će vas povrediti. Počnite oprezno, vidite kako se odnos razvija, i prema tome procenite hoćete li se više otvoriti.
Uz sav mogući oprez i pažljivo procenjivanje i slušanje svog instinkta, moguće je da će vas povremeno neko povređivati. Naučite iz toga šta možete, procenite vredi li pokušavati nešto dalje s tom osobom ili je pametnije skloniti se – i obavezno nastavite dalje s pokušajima da sklopite lepe odnose s dragim osobama, jer je od mogućnosti da vas neko povredi uvek lošija ona da nemate ama baš nikog dragog u svom životu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar