Monogamija – šta to znači za vas?

Monogamiju mnogi povezuju sa seksualnim aktivnostima, neki je izjednačavaju sa vernošću, dok drugi smatraju da je monogamija bitna tek posle sklapanja braka. Definicija monogamije je jednostavna: imate seksualne odnose samo sa jednim partnerom koji takođe ne upražnjava seks ni sa kim drugim. Nažalost, kada pričaju o monogamiji, nemaju svi u vidu ovu definiciju. Pojedini tinejdžeri reći će kako su monogamni ukoliko su u vezi (bila ona seksualna ili ne) samo sa jednim partnerom. Druge pojam monogamije asocira samo na seksualni odnos, bez obzira na strasne poljupce s drugim osobama.

Bitno je da razgovarate o monogamiji sa svojim partnerom kako biste znali da li delite isto stanovište, podrazumevate li istu definiciju i, konačno, da biste shvatili šta možete da očekujete u vezi. Ako ste u vezi koja podrazumeva seksualne odnose, morate objasniti partneru šta monogamija znači za vas i kakva su vaša očekivanja.

Razgovor o ovakvim temama ponekad nije lak. Ipak, ne možete očekivati da vam partner čita misli, pa je bitno da otvoreno razgovarate. Izaberite mesto i vreme kada ste oboje opušteni i dobro se osećate. Najbolje je o svemu porazgovarati pre nego što veza postane seksualna, dakle – pokušajte da razgovarate pre nego što skinete odeću.

Kratko i jasno: budite iskreni i prema sebi i prema partneru. Možete početi priču tako što ćete reći da vam je zaista stalo do njega i da zbog toga želite da razgovarate o monogamiji u vašoj vezi.

Treba da imate jasne stavove prema tome. Šta vi podrazumevate pod monogamijom? Da li pomenutu definiciju ili je za oboje prihvatljivo da se viđate i sa drugim ljudima? Da li to znači da su mogući i seksualni odnosi sa tim osobama? Postoje li u tom slučaju ikakve granice preko kojih ne smete preći?

Ne pretpostavljajte da vaš partner o monogamiji misli isto što i vi. Budite direktni i stavite mu do znanja šta želite – i šta ne želite! Dobro slušajte i nemojte imati nikakvih nedoumica o tome šta partner misli, ali ni o tome šta oseća.

Nakon otvorenog razgovora, možda ćete se oboje složiti oko vaše monogamne veze, ili pak ustanoviti da takva veza nije za vas u ovom trenutku. Neka vaša komunikacija o tome bude uvek moguća i otvorena. Nastavite razgovor o tome, o onome što osećate kad je reč o monogamiji. Kako se vaša veza bude razvijala, ti stavovi, kao i vaša definicija monogamije – mogu se promeniti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.