U trendu

Muka zvana celulit

Celulit, kakve sad to veze ima sa tinejdžerima? Zar to nije problem starijih i krupnijih žena? Onih koje se nezdravo hrane, ne kreću se… U svakom slučaju, onih koje su davno prošle kroz tinejdžersko doba. Nažalost, nije tako – sve je više tinejdžerki koje takođe muku muče s celulitom. Zato, evo nekih stvari koje je zgodno znati.

Na vašu žalost, pokazalo se da oko 80 procenata ženske populacije ima problema s celulitom – i to nezavisno od njihovog godišta i telesne građe. Premda se i muškarcima može desiti da imaju celulit, kod njih je to ipak retka pojava (srećkovići!), pošto su njihov hormonski status i struktura kože znatno drugačiji od ženskih. Muška koža je uglavnom deblja nego ženska; pored toga, ispalo je da oni muškarci koji imaju problem s celulitom uglavnom imaju manjak androgena (muški seksualni hormoni). Nemojte ovo poslednje pogrešno da shvatite i počnete samoinicijativno da se „kljukate“ muškim polnim hormonima! To vam neće pomoći, jer na nastanak celulita utiče veliki broj faktora, a napraviće vam velike zdravstvene (i estetske!) probleme.

Još uvek se, s medicinske tačke gledišta, ne zna sasvim pouzdano kako to da i veoma mlade i mršave devojke mogu imati celulit. Smatra se da to možda ima veze s nasleđenom slabošću vezivnog tkiva (nasleđe igra izvesnu ulogu u tome da li ćete imati celulit ili ne), kao i s viškom estrogena (ovaj višak može, ali ne mora, nastati upotrebom antibebi pilula – pilule koje bi devojke vaših godina dobile od ginekologa imaju izuzetno malu količinu hormona, tako da teško da mogu zaista da utiču na pojavu celulita).

Na tržištu postoji jako veliki broj proizvoda protiv celulita; većina tih krema i kremica zaista pomaže, ako se koristi prema uputstvu (između ostalog, to znači i veoma, veoma redovno). To ne znači da postoji neki preparat protiv celulita koji će dovesti do čudesnog izlečenja, ali uz redovnu upotrebu poboljšanje će postojati i biće zaista vidljivo.

Pored raznih „mazalica“ protiv celulita, postoje i različiti tretmani kod stručnjaka – limfna drenaža, endermologija, različite masaže… Ovi metodi umeju da budu izuzetno efikasni, ali kao i kod raznih krema, gelova i sličnog, rezultati ne traju večno – posle izvesnog vremena, treba ponoviti sve te tretmane. Ipak je najkorisnije da pazite na svoje ponašanje i navike, a to znači sledeće.

Negujte, preventivno, svoje telo anticelulit preparatima (kremom, gelom ili nečim sličnim). Redovno se bavite sportom. Zdravo se hranite (hrana treba da bude bogata balastnim materijama i ne sme da bude masna – to znači da izbegavate puter, masne sireve, sosove s pavlakom, suhomesnate proizvode, a da što češće jedete proizvode od integralnog brašna (umesto belog) i što više voća i povrća. Uz takvo ponašanje, vaša koža i mišići će postati ponovo zategnuti, a i koža će vam ponovo dobiti nekadašnju glatkoću. Zbog godina, vama je mnogo lakše da se izborite s celulitom – a uz pravilno ponašanje može se lako desiti da ga nikad ponovo ne dobijete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)