Muka zvana poklon

Otići kod nekog na rođendan je super, ali biranje poklona može da bude prava muka, naročito ako tu osobu baš i ne znate dobro. Za takve prilike, evo malog vodiča – bez genijalnih rešenja, ali s rešenjima koja funkcionišu.
Naravno, najlepše je kad donesete neki stvarno originalan a koristan poklon, ili nešto što osoba kojoj poklanjate baš želi, ali za to je neophodno da dobro znate tu osobu, i savet o tome svakako ne možete pročitati u nekom uopštenom članku. Međutim, postoje pokloni koji su prihvatljivi i koji obraduju skoro uvek.
Ukoliko imate ikakvog znanja o muzičkim ili filmskim sklonostima osobe kojoj poklanjate, CD s omiljenom muzikom ili DVD s omiljenim filmom ili serijom su siguran izbor (diskretno se raspitajte da već nemaju baš taj CD ili DVD). U univerzalne poklone spadaju i knjige, ako ta osoba iole voli da čita – sigurna varijanta su knjige koje su trenutno popularne, one o kojima se priča u društvu (većina ljudi onda bude radoznala da vidi o čemu se toliko priča, makar ta knjiga i ne odgovarala sasvim njihovom ukusu). Dobra ideja su i kompjuterske igre, ukoliko ih ta osoba voli.
Još jedna varijanta koja uvek „pali“ je kozmetika. Za devojke tu je šminka, a i za devojke i za momke tu su sapuni (ne baš oni iz supermarketa, neki malo lepši), gelovi za tuširanje ili kupke, dezodoransi. Takvi pokloni uvek dobro dođu. Još jedan dobar poklon za devojke je neka lepa kutijica za nakit – većina devojaka smatra da toga nikad dosta. Naravno, i neki lep nakit (ne mora da bude skup) takođe je dobrodošao. Parfemi su lep poklon, ali oni su ličnija stvar – daju se devojci ili momku, ili već nekoj bliskoj osobi.
Nekada su problem finansije, to jest, nemate baš nešto novca za poklon. To se može rešiti na dva načina. Jedan je da se udruži vas nekoliko i kupi zajednički poklon (lepa ideja je, recimo, lopta za basket, na koju se onda svi potpišete), a drugi je da kupite neku simpatičnu sitnicu – ipak je gest taj koji je najbitniji, a ne potrošena suma novca. To mogu da budu slatkiši (slatkiše skoro svi vole), ili, jednostavno, nešto gotivno, recimo, jeftina ali slatka ili duhovita hemijska olovka. Dok predajete takav poklon, možete da se nasmešite i kažete nešto u stilu: „Izvini, nisam imao/la za nešto više“. Vaš osmeh i vaš trud da, i pored nedostatka sredstava, nađete lep poklon, biće i više nego dovoljni da se osoba koju darujete obraduje.

5 komentara
 1. Ivana G

  Ekstra vam je članak. Najbolji ste, hvala!

 2. Jelena Jovanović

  Vrlo korisno! Hvala na idejama.

 3. Anđela Stevanović

  Tačno! Koliko puta sam imala problem sa odabirom poklona za osobu koju ne poznajem baš najbolje. Mislim da je baš korisno što ste objavili ovakav članak. Stvarno je ekstra!

 4. Aleksandra N

  Kul!

 5. Uroš Kanjevac

  Šta reći? Odličan članak! Vrlo koristan.

Napišite komentar