Na ivici histerije

Da li ste od onih koji vole da sve imaju pod kontrolom? Planirate sve živo bar nedelju dana unapred, a reči „improvizacija“ i „spontanost“ ne postoje u vašem rečniku? Dobro, znate šta znače, ali na njih gledate kao na elementarne nepogode koje se dešavaju drugima? Na neki način, može biti prijatno imati ovakav stav – kad se dobro organizujete i sve imate pod kontrolom, vaše samopouzdanje bude veoma jako, jer, jednostavno, ništa nepredviđeno ne može da se desi. Uvek ste u svom elementu i ne morate da se bojite blama.

Problem s ovakvim stavom je što se nepredviđene stvari ipak dešavaju. Recimo: već mesec dana cela škola iščekuje određenu žurku i svi samo o tome pričaju. Spremili ste fantastičnu odeću specijalno za to veče, pobrinuli se da bude sveže oprana i ispeglana – ispeglana bez i najmanje greščice. Uredno je složena na stolici i čeka da je obučete. Onda, sasvim slučajno, vaša mlađa sestra prospe sok od višnje po toj odeći, svetloj odeći. Fleka od soka od višnje je veoma vidljiva, vremena za pranje (možda je i hemijsko čišćenje neophodno) nema i vi ste odjednom od superkul, supersmirene, uvek-pune-samopouzdanja osobe postali devojka na ivici histerije.

Ukoliko vam ova priča zvuči i previše poznato, opustite se malo! Organizacija i određeni nivo kontrole nad vašim životom su super, ali kompletnu kontrolu ne možete imati. Niko ne može. Nepredviđene stvari se dešavaju, pa je zato uvek dobra ideja, ako već volite da je sve pod kontrolom, da imate i rezervni plan, kao i rezervni plan za slučaj da prvi rezervni plan iz bilo kog razloga ne može da upali.

Plus, ako ništa od toga ne profunkcioniše, morate biti spremni i za improvizaciju. U navedenom slučaju garderobe za žurku, rezervni plan bio bi drugi set odeće, a drugi rezervni plan još jedna „kul“ kombinacija. Ako se neka „katastrofa“ desi u sva tri slučaja, ostaje vam improvizacija – brzo nalaženje još neke „kul“ odeće, bilo da je iz vašeg ormana ili majka, sestra, drugarica sa svojim stvarima priskaču u pomoć.

Bez panike! Nepredviđene stvari se dešavaju – ali ako se samo malo opustite, shvatićete da se i novonastale situacije najčešće mogu rešiti bez većih problema, samo ako prihvatite da ne mora sve biti planirano unapred i unapred zacrtano.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.