U trendu

Napeti ste – šta da učinite?

Danas je, čini se, svačiji život pun stresa. Juri ovamo, juri onamo, mnogo obaveza i želja, a premalo vremena i mogućnosti. Šta tek onda da kažu tinejdžeri – jeste da uglavnom imaju roditelje da se brinu o njihovim potrebama, ali hormoni im „divljaju“, telo im se stalno menja, kao i raspoloženje. Ukratko: mnogi tinejdžeri imaju problem s tim što su stalno (ili skoro stalno) napeti. Moguće je to rešiti uzimanjem lekova (sedativa), ali većina tinejdžera to ne želi da uradi – sasvim ispravan stav – zaista ne bi trebalo da se kljukate lekovima ako baš ne morate; da i ne spominjemo da napetost ipak nije bolest, pa da logično i razumno rešenje za nju budu lekovi.

Samo, šta učiniti? Česta napetost je veoma neprijatna i niko ne želi da se oseća tako. Uz to, ne prolazi brzo, a možete ponovo postati napeti i zbog najmanje sitnice, ili čak i bez očiglednog povoda. Ukoliko i vi imate problema sa čestom napetošću, evo šta možete da učinite.

Jedna mogućnost je fizička aktivnost. Odaberite onu koja vam se dopada – uopšte ne mora da bude neki stereotip tipa aerobik za devojke i košarka ili fudbal za dečake. Koja god da je fizička aktivnost u pitanju, podjednako dobro će vam pomoći da se oslobodite napetosti, dokle god se radi o onoj aktivnosti koja se baš vama sviđa. Idealno bi bilo kada biste tu fizičku aktivnost upražnjavali tri do pet puta nedeljno, u trajanju od barem 20 minuta. Time postižete poboljšan imunitet, povećano lučenje endorfina (hormona sreće), povećano samopouzdanje – jer ćete biti u dobroj formi, kao i mogućnost da se „izduvate“ nakon što vas nešto iznervira – sve to doprinosi tome da se osećate opuštenije.

Druga mogućnost (idealno bi bilo da je kombinujete sa prvom) jeste da barem pet minuta dnevno posvetite opuštanju. To ćete uraditi tako što ćete se skloniti na neko mirno mesto, namestiti se u udoban položaj (važno je samo da vam leđa budu prava kako biste mogli neometano da dišete), sklopiti oči i koncentrisati se na disanje. Lako, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.