Napravi svesku svojih uspomena

Svi ljudi se slažu u tome da je mladost najlepše doba života. Kako da sačuvaš bar neki njen trenutak, da ne zaboraviš sve ono što ti je u ovom periodu bitno, a da se uz to i dobro zabaviš? Napravi svesku svojih uspomena iliti dnevnik tj. spomenar. Nazovi ga kako hoćeš, ali neka u njomu ostane zabeležen bar delić tvoje mladosti. Jednog dana ćeš se ludo zabavljati ne mogavši da veruješ u koga si tada bila zaljubljena ili kakve si smešne ideje imala o životu i ljudima.

Ne moraš da baciš 200 dinara na neku trendy šarenu svesku samo zato što na je na njoj odštampano „dnevnik“, mnogo bliža i draža će ti biti sveska koju napraviš sama. I jeftinija, naravno. Možeš da uzmeš ukoričenu svesku, ili još bolje više običnih koje ćeš spojiti šarenom ukrasnom hartijom i izlepiti slikama svog idola, omiljenog glumca, tzv. „ljubavnim“ slikama ili čime god poželiš. Dok god ti se sviđa i dok god ti je zabavno, onda je ok.

Ne trudi se da to bude klasičan dnevnik, znači ne moraš baš svakog dana prezicno da pišeš šta si i kako radila. Neka bude spontano. Piši kad osećaš potrebu. Možeš da koristiš više boja, da crtaš neke sličice, da lepiš slike iz novina ili fotografije i da na taj način označavaš sve ono što je bitno u tvom životu. Prepisuj omiljene stihove i citate iz knjiga. Zapisuj svoje misli. Neka ta tvoja sveska bude – TI. Možeš da pišeš izveštaje sa letovanja, zimovanja i da sve to ilustruješ odgovarajućim fotografijama. Da, izrada tvoje riznice uspomena može biti itekako opuštajuća i zabavna! Tvoja sveska je apsolutno tvoje vlasništvo, možeš da radiš sa njom šta god poželiš, iskoristi to.

Zanimljiva ideja je sledeća: možeš da pišeš sebi „poruke za budućnost“. Npr, poruka koju si napisala neposredno pred pismeni iz matematike: „Škola je odvratna, nemoj da ti pada na pamet da žališ za njom“ i tu poruku posvetiš lepo sebi kada budeš imala četrdeset godina. Da li ćeš i tad da se slažeš sa tim, ostaje da se vidi. Baš zato treba i da ti služi dnevnik, da bi sredila misli (čak ga i psiholozi preporučuju), da bi uporedila prošlost i sadašnjost, da bi napravila planove za budućnost, da bi bolje upoznala život i naravno – kada ti loše krene, otvori dnevnik i seti se svih onih lepih dana koje SVAKO od nas ima pa i ti. To nekada zaista može da vrati veru u život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.