U trendu

Naterati sebe da ozbiljno učite (1)

Naterati sebe da ozbiljno učite i na vreme završavate školske obaveze može da bude teško, naročito ako vam pažnja lako odluta, ogladnite ili ožednite baš u toku učenja, dosadi vam pa prestanete… Onda sve odlažete, uveravate sebe da ćete ionako bolje upamtiti ako sve obavite u poslednjem trenutku, i od dobrih ocena i znanja ne ispadne ništa. Evo nekih predloga kako s tim da izađete na kraj.
Za početak uklonite sve što bi vam moglo odvući pažnju. Isključite mobilni telefon (kad završite s učenjem za taj dan, proverićete ko vas je zvao), isključite televizor i muziku u svojoj sobi; ako je potrebno, igračku konzolu sklonite negde gde vas pogled na nju neće mamiti da se igrate "samo malo". Zamolite ukućane, ako gledaju televiziju, da utišaju zvuk, kako vam to ne bi odvlačilo pažnju. Obavezno isključite Internet dok učite ako vam nije aposlutno neophodan, a ako vam ni kompjuter nije apsolutno neophodan za učenje, isključite i njega.
Stolica na kojoj ćete sedeti dok učite: obično se predlaže da bude udobna, ali ako imate velike probleme da sebe naterate da ozbiljno radite, uzmite najobičniju drvenu stolicu koja će vas naterati da sedite uspravno. Ako u stolicu ne možete da se "zavalite", potrudićete se da obaveze završite što pre kako više ne biste trpeli neudobnost; u suprotnom nije nemoguće ni da zadremate za stolom.
Organizujte svoje stvari. Raščistite radni sto, sakupite i na lako dostupno i vidljivo mesto stavite potrebne olovke, markere i papire, držite potrebne knjige na lako dostupnom i vidljivom mestu (a ne pod krevetom, recimo). Dok ne probate, može vam delovati neverovatno, ali mnogi se osete mnogo više motivisano da uče kada im je na radnom stolu sve uredno i čisto i lepo sređeno i lako dostupno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.