U trendu

Ne otkrivati previše u internet-profilu (3)

Postavili ste svoj profil na nekom od sajtova namenjenih za upoznavanje ljudi, druženje s prijateljima i povezivanje s dragim osobama iz prošlosti. Kako biste se zaista družili s prijateljima, a ne i postali meta nekog "smora" koji je umislio da imate mnogo toga zajedničkog, treba se pridržavati nekih pravila bezbednosti.
Neka vaš profil bude privatan, tako da samo prijatelji mogu da ga vide. Likovi iz vaše prošlosti će i dalje moći da vas pronađu po vašem imenu uz pomoć pretraživača, ali vaš profil neće moći da vide osim ako ih ne stavite na spisak prijatelja. Lovci na mlade i naivne će se uvek radije opredeliti za lako dostupne profile, pošto oni pripadaju lakšim žrtvama.
Napravite i limitiran profil, koji će služiti za likove iz vaše prošlosti i za one koje ne znate dovoljno dobro. Ne ostavljajte podatke o tome koliko godina imate, u koju školu idete, a razmislite i o tome da izostavite u kom gradu živite i šta ste po veroispovesti. Izostavite i broj mobilnog – oni koji vas zaista znaju moći će da do broja dođu na drugi način. Ne pričajte previše o sebi, o onome što volite ili ne volite – što manje podataka te vrste ostavite, manje je verovatno da će neko umisliti da imate nešto zajedničko, da postoji neka tajna veza između vas.
Ne prihvatajte pozive na događanja, a ako na nekom planirate da se pojavite, pošaljite domaćinu privatnu poruku o tome, tako se nećete pojaviti na listi. Ne označavajte ko je ko na slikama, niti gde su snimljene, neka vaš opis bude nešto neodređeno ("Žurka, 2012.", "Dan na plaži" i slično). Slike na kojima su drugi ljudi objavite samo uz njihovu saglasnost. Tako nepoznati neće znati imena vaših prijatelja ni kuda se krećete. I podesite da samo prijatelji mogu da vide slike. Budite pažljivi kad dodajete aplikacije, izbegavajte one koje bi odale previše detalja o vama (interesovanja, hobije, aktivnosti kojima se bavite…).
Hoće li sve navedeno dovesti do toga da vaš profil privuče manje ljudi? Da – i to i jeste poenta, da vaš profil bude zanimljiv samo onima koji zanimaju vas, a ne svakom zaludnom tipu koji bi iz spiska vaših hobija i još nekoliko ličnih podataka zaključio da ste mu srodna duša koja će da umre od tuge ako joj se on ne "nakači".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.