U trendu

Ne spavajte sa sočivima!

Žurka je bila… Uf, luda. Možda i nije bila žurka, već nekakav noćni provod. Tek, stigli ste kući, umorni i pospani, smogli snage da se izujete da baš u cipelama ne biste spavali i samo se bacili na krevet. A nosite kontaktna sočiva. Da, znate da s njima ne treba spavati, ali samo želite da se bacite u krevet, a ne i da još skidate sočiva, pa da ih čistite… Mrzi vas i šminku da skidate (ako se šminkate) i da se presvlačite, tuširate pre spavanja… Krevet, samo hoćete u krevet! Razumemo vas – ali ipak pokušajte da pre spavanja skupite još nešto snage.

Naročito ako ste pili alkohol (ako ste maloletni, ne biste smeli to da radite, ali poznato je da se ova zabrana krši), naročito ako ste bili u zadimljenim ili klimatizovanim prostorijama, vaše oči su se prilično isušile. Da i ne spominjemo da većina sočiva jednostavno nije predviđena da se spava s njima. Zbog svega toga, trebalo bi da skupite snagu i da ipak skinete i očistite sočiva pre spavanja, jer u suprotnom rizikujete da vas oči kasnije grozno peku, da suze, da maltene ne možete da gledate, pa i da dođe do neke infekcije.

Vama se spaava… Razmišljajte unapred: znate da ćete želeti da dugo ostanete na žurci, znate da ćete se vratiti umorni – olakšajte sebi. Pre nego što izađete, odvojite jedan minut da sipate sredstvo za čišćenje u kutijicu za sočiva, tako će sve biti spremno kada se vratite kući – samo vam ostaje da skinete sočiva i stavite ih u već pripremljeni rastvor.

Postoje i situacije kada uopšte nećete spavati – ako žurka traje celu noć, recimo, a sledećeg dana imate obaveza već od jutra. U takvim slučajevima bilo bi poželjno da makar održavate vlažnost očiju kapima za oči, onim koje smeju da se koriste i onda kada imate sočiva. Oči će vas ionako peći i biti umorne od nespavanja, zaista ne moraju da vas peku i zbog isušivanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.