Nedostaje vam samopouzdanje? (2)

Još jedna bitna stvar kako biste stekli samopouzdanje jeste to da živite u sadašnjosti. Sećajte se lepih stvari iz prošlosti; oprostite sebi greške koje ste načinili, probajte da naučite nešto iz njih i idite dalje. Nema svrhe živeti u prošlosti, a ni u budućnosti – ako sve vreme provodite zamišljajući kako će vam biti i praveći planove, nikada ništa nećete uraditi. Dakle, život je sada i ovde – iskoristite svaki trenutak i uživajte kad god možete!

Koliko puta ste rekli sebi „joj, opet sam bila baksuz“, ili „nijedna dobra riba neće ni da me pogleda“? Ukoliko je odgovor „često“, to znači da pamtite loše stvari, a ignorišete dobre. Ako vas već niko drugi ne hvali, hvalite sami sebe! Kad god nešto dobro uradite, recite sebi „ti si genije“ ili „ti si car“ ili nešto slično. Svi smo ponekad baksuzi; ne obraćajte pažnju na to, nego se usredsredite na uspehe. Možete pokušati i da sednete i zapišete sve dobre stvari koje ste uradili u poslednjih mesec dana; ne ignorišite ni sitnije uspehe – i oni su značajni. Iznenadićete se i prilično oraspoložiti kad vidite koliko je dugačak vaš spisak.

Da li ste čuli za „halo efekat“? U prevodu, to znači da o drugima vrlo brzo stičemo prvi utisak – u toku prvih deset sekundi poznanstva, verovali ili ne – a taj prvi utisak se teško (ako ikad) menja. Zato, pazite na sebe! Ne dozvolite da vas uhvate pogrbljene, natmurene, neraspoložene… To su samo bezvezni trenuci koje svako ima – glupo je da se mišljenje o vama formira na osnovu takvih tričarija. Sredite se i nasmejte, pa će svi želeti da budu u vašem društvu – a vaše samopouzdanje će rasti.

Dešava se da stvari krenu loše – ne uspete da ih rešite, a šta god da pokušavate, sve postaje još gore… U takvim situacijama zastanite i razmislite. Da li vam se već desilo nešto slično i, ako jeste, kako ste to rešili? Razmislite da li se nekom koga znate desilo nešto slično i kako je ta osoba to rešila? Ako i dalje ne uspevate da pronađete izlaz, potražite pomoć – prijatelja, roditelja, nastavnika… Niko nije ni svemoćan ni sveznajući; svakom je ponekad potrebna pomoć. Upamtite šta vam se desilo i kako je to konačno rešeno – što više različitih rešenja za problematične situacije budete znali, bićete sigurniji u sebe.

Dakle, važno je da upamtite: nema savršenih ljudi, kao ni potpuno nesposobnih. Svi imamo svoje prednosti i slabosti – usredsredite se na iskazivanje prvih i potrudite se da vaše slabosti ne dođu do izražaja, pa ćete vrlo brzo steći samopouzdanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.