U trendu

Nega mlade kože

Gledate se u ogledalu i dođe vam da zakukate. Evo bubuljice, evo još jedne… A vaša najbolja drugarica ima savršeno čisto lice. Nije ni čudo da svi simpatični mladići baš nju gledaju, dok se vi trudite da se sakrijete. Isprobali ste razna sredstva, ali ništa ne pomaže i prosto ste očajne.

Mada bismo voleli da možemo da vam obećamo da će vam bubuljice nestati preko noći, to je, nažalost, nemoguće. Možemo samo da vam damo neke savete o nezi kože, savete koji su prikladni za vaš uzrast.

Bubuljice koje imate posledica su hormonske „bure“, koja je potpuno normalna za pubertet. Premda vam neke hormonske pilule mogu pomoći, nije baš preporučljivo da ih uzimate u vašim godinama, a nipošto ih ne smete uzimati bez prethodne konsultacije sa ginekologom. Strpite se: bubuljice su prolazne. Sve što treba da uradite jeste to da ispravno negujete kožu kako biste što duže imale lep izgled.

Potrebno je da čistite lice svakog dana, po mogućnosti, dvaput dnevno. Oprez! Nemojte se zaletati i uzimati sredstva koja isušuju kožu (sapun, losioni sa alkoholom) pod izgovorom: „Pa ionako mi je masna koža.“ Naime, ta sredstva isušuju samo površinski sloj kože, ali ne i onaj gde masnoća nastaje. Posledica toga je da mozak dobija signal da vam je koža suva, pa „izdaje naređenje“ da se luči još više loja kako bi se koža zaštitila. Osim toga, takva sredstva iritiraju kožu, pa možete dobiti dermatitis (kožno oboljenje koje se manifestuje crvenilom lica, a treba vam čitava večnost da ga se otarasite). Ako baš volite da perete lice sapunom, koristite neki sa vlažnom kremom (na primer, „Dove“) kako ne biste previše isušili kožu. Još bolje: koristite neki losion bez alkohola.

Nakon što ste očistili lice, namažite ga blagom hidratantnom kremom. Zaboravite na priče o noćnoj kremi, kao i na bilo koji oblik hranljive kreme; do 25. godine neće vam trebati.

To je to – kompletna nega kože koja vam je potrebna u pubertetu. Bubuljice će s vremenom nestati (ukoliko se to ipak ne desi, potražite lekarsku pomoć), a vi ćete, uz redovno negovanje kože, još dugo zadržati svež i mladalački izgled.

Šta je s vašom drugaricom koja već sada ima savršeno čistu kožu? Nažalost, lice bez bubuljica u pubertetu najčešće je znak suve kože; vašoj drugarici je sada super, ali će znatno ranije od vas dobiti bore. Ništa nije savršeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.