U trendu

Nejestive stvari koje vam dospeju u usta

Sezona je slava, pa su česte posete i zajednički obroci – i tu bi trebalo pokazati i neke manire (da i ne spominjemo da je dobro uvek se ponašati pristojno). Jedan problem koji se relativno često dešava jeste da vam u ustima završi nešto što baš i ne možete da pojedete.
Nekada se radi o parčencetu kosti ili komadu masnoće ili žile, a može se raditi i o košticama ili semenkama od voća, delovima peteljki, nečemu ukusa toliko odvratnog da bi vas nateralo na povraćanje da probate to da progutate… Tada to treba izbaciti iz usta, a bilo bi krajnje nekulturno da ispljunete ono što vam smeta. Kako se to rešava na kulturan način, po pravilima pristojnosti? Postoji li neko konkretno pravilo za takve slučajeve?
Postoji, i to pravilo kaže da se ono što vam smeta u ustima i što ne nameravate da progutate sme izbaciti na isti način na koji je u usta i dospelo. Šta to znači? Jednostavno – ako ste nešto uneli viljuškom, kao komadić mesa u kome je bilo i parčence kosti, masnoće ili žile, onda ćete u usta ponovo delimično uneti viljušku i to što vam smeta diskretno spustiti na nju, a s nje na svoj tanjir, sa strane (izuzev ako na stolu postoji tanjir ili činija za odlaganje kostiju i sličnog, tada se tamo ostavlja).
Ako se pak radi o nečemu što ste uneli rukom (na primer, grožđe s kojim vam je u usta upalo i parče peteljke), to se rukom i izvadi iz usta i zatim prebaci na vaš tanjir, sa strane.
Postoji i izuzetak za navedeno pravilo, a to je riba. Ona se u usta najčešće unosi viljuškom, ali ako u ustima osetite deo kosti (ili, verovatnije, nekoliko koščica), to se diskretno izbacuje rukom i ostavlja sa strane tanjira.
Prijatno! A ako ovo pravilo primenjujete kad ste u gostima, lepo se provedite!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)