Nemojte nastradati na kraju polugođa! (2)

Domaći zadaci: to ste sigurno čuli, ali da vas podsetimo – najpraktičnije je raditi ih, kad god je to moguće, istog dana kad ih dobijete. Tad vam je gradivo još uvek sveže i sve razumete, pa ćete tada najbrže uraditi domaće. Još jedan dobar razlog za ovakav postupak: tako ne dolazite u situaciju da morate da žurite kući iz provoda da biste uradili domaći, niti ste prinuđeni da pred čas prepišete domaći od nekog. Kad smo već kod prepisivanja domaćeg od drugih ljudi: nije uputno često to raditi; ne samo što sebi ne činite uslugu (jer ćete to gradivo ipak morati da savladate – u toku školske godine ili za popravni) već time povređujete i one koje stalno koristite na taj način, pošto će se oni pre ili kasnije zapitati: „A zašto ja stalno radim domaći i za sebe i za njega, je li on retardiran pa ne ume sam da uradi, ili sam retardiran ja što ga puštam?“

Nejasne stvari: nemojte se stideti ako nešto ne razumete. To se dešava svakom, pa i onom geniju iz treće klupe do vrata – nema nikakvog razloga da smatrate sebe glupom osobom jer vam nešto nije jasno. Kad god nešto ne razumete, najbolje je da pitate, i to odmah (ako nastavnik odbije da objašnjava, što ne bi trebalo, ali se, nažalost, ipak dešava, pitajte druga ili drugaricu koji su razumeli), jer vam se može desiti da kasnije zaboravite na to.

Uopšte se ne isplati da „elegantno preskočite“ ono što vam nije jasno i da se nadate da to jednostavno nećete odgovarati, jer je gradivo uglavnom povezano, pa će vas sve što niste raščistili „sačekati u zasedi“ prilikom neke od sledećih lekcija. Onda ne razumete ni nju, pa ni sledeću, i tada stvarno počinjete da se pitate da li ste toliko glupi, sledi panika… Nije baš privlačno, zar ne? A izbegava se veoma jednostavno: čim vam nije jasno, pitajte.

To je to, otprilike; to su sva pravila za uspešno učenje sa puno slobodnog vremena. Tu najčešće bude oko dva-tri sata rada dnevno, a sve ostalo vreme ostaje vama, da ga upotrebite kako god želite. Ne zvuči toliko loše, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.