Neželjena trudnoća nije samo njen problem (1)

Nažalost, nije nikakva retkost da se ne vodi dovoljno računa o tome da ne dođe do neželjene trudnoće. A onda, kada do nje dođe, neretko se desi da momci smatraju da je to devojčin problem, ne i njihov. To je potpuno pogrešno, jer taj život koji je počeo da se stvara u telu devojke potiče i od njenog momka.
Ovo nije napad na momke. Sasvim je razumljivo da se tinejdžer, kada mu devojka saopšti da je zatrudnela s njim, isprepada. Postati otac! On samo želi da se zabavlja, što s ortacima, što s devojkama, da igra igre na kompjuteru, gleda filmove, sluša muziku… Zna on da će se jednog dana (verovatno) oženiti i imati decu, ali do tada želi da se izludira. Jednostavno nije spreman da bude muž i otac. A onda mu kao grom iz vedra neba dođe vest da bi mogao, želeo to ili ne, da postane otac. Nema više ludiranja s društvom, nema više neozbiljnosti; moguće je i da momak pomisli na način na koji njegov otac živi i da mu se to ne dopadne, a još manje mu se dopadne ideja da će i on morati tako, i to ne jednog dana već odmah sad. Tu je i ta devojka, koju, možda, i ne poznaje dobro; možda je voli, možda je samo mislio da je voli, a zapravo je između njih postojala samo fizička privlačnost koju su iz neiskustva nazivali ljubavlju; možda nije ni gajio iluziju da je voli već je samo želeo seks. U svakom slučaju, čak i ako bi mu povremeno palo na pamet da bi bilo slatko kad bi njih dvoje zauvek ostali zajedno, teško da je tu ideju uzimao ozbiljno – a ta devojka je tu, nosi njegovo dete, uplašena je, i od njega, isprepadanog, očekuje da je uteši i zagrli i obeća joj da će sve biti u redu i da će on biti uz nju.
Naravno da je prva reakcija neverica i želja da to ne bude stvarno. Možda nije stvarno trudna? A ako jeste, možda dete nije njegovo? Ne želi dečko, kad pita da li je sigurna da je dete njegovo, da joj nanese bol, samo želi neki odgovor koji bi mu potvrdio da sve to zapravo nije njegov problem, jeste teška situacija, ali se dešava nekom drugom. Nekada će dečko i nastaviti da poriče da je on otac; u paničnom strahu od toga da će biti prinuđen na život kakav ne želi neće paziti koga povređuje, samo da nekako taj problem odgurne od sebe.
Nezrelo i neodgovorno? Da, ali i ljudski i razumljivo. I devojke bi postupile na sličan način da mogu, ali njima je to teže izvodljivo jer se taj novi život razvija u njihovom sopstvenom telu. Prekid neželjene trudnoće je, između ostalog, upravo pokušaj da se problem odgurne od sebe.
Sutra pročitajte više o tome na koje se sve načine trudnoća devojke tiče i momka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.