Nije kao prva ljubav…

Upoznali ste novog dečka ili novu devojku i dopadaju vam se. Čini vam se da se dopadate i vi njima. Zapravo, nije da vam se samo dopadaju – moguće je i da se zaljubljujete u njih. Poredite to iskustvo s onim kada ste se prvi put zaljubili, sa svojim prvim dečkom ili devojkom, i neizbežno zaključujete da nije isto.
Naravno da nije isto. Svaka veza je priča za sebe i ne bi ni valjalo da u novoj vezi pokušate da ponovite iskustvo iz stare – na kraju krajeva, vaša prethodna veza završila se raskidom, zar ne? Vaše prvo ljubavno iksustvo, ma kakvo bilo, sada je za vama i takvo iskustvo nećete ponovo imati – što uopšte ne mora da bude loše.
Prva ljubav je, kao i sve što je prvo, jedno posebno iskustvo i mnogi ga nalaze prelepim. To je super. Ipak, u najvećem broju slučajeva, prva ljubav se završi i od nje ostanu samo uspomene. Život se nastavlja i s vremenom dođe i nova ljubav. Ono što može da napravi probleme jeste ako svakog novog dečka ili devojku poredite s onima koji su vam bili prva ljubav – i ako ih odbijete jer nisu kao vaša prva ljubav.
Da ne bude zabune, to ne znači da treba da budete s bilo kim, s nekim ko vam se ne dopada, samo da biste bili u vezi. Međutim, ako vam je prva ljubav bila jako lepa i nakon toga svakog novog dečka ili devojku poredite s onima koji su vam bili prvi, imaćete jako mnogo problema u ljubavi i mnogo ćete patiti. Em je ta prva veza bila lepa, em ste vi s vremenom počeli da idealizujete prvog dečka ili devojku, da od njih pravite neko savršeno biće, nešto što oni, ma koliko vi nekad bili srećni s njima, ipak nisu bili. Onda od svake nove osobe u svom životu tražite da bude to savršeno (i nepostojeće) biće. Ako tako postupate, neizbežno je da se svaki put razočarate – i da svaki put sve više i više idealizujete svoju prvu ljubav, postavljajući standarde toliko visoko da ne postoji ljudsko biće koje ih može ispuniti.
Ako vam je prva ljubav bila prelepa, to je super. Imate predivnu uspomenu. Ipak, ona je samo to – uspomena. Vaš život teče dalje i dolazi nova ljubav. Ne poredite novu i staru ljubav; najbolje je da svaku novu osobu u svom životu posmatrate nezavisno od onih s kojima ste nekada bili. Jedino tako daćete joj fer šansu – i jedino tako ćete s vremenom naći osobu s kojom ćete biti srećni i s kojom će ljubav trajati. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.