U trendu

Obnavljanje velike količine gradiva

Ako je pred sam kraj školske godine neophodno prilično popravljati ocene, ili ako iz nekog razloga polažete razredni ispit, to znači da u kratkom roku treba obnoviti veliku količinu gradiva. To nije nimalo lako – ali nije ni neizvodljivo.
Nemojte ni da pokušavate da gradivo obnavljate ceo dan i celu noć – osetićete se kao da će vam glava eksplodirati. Umesto toga, kad imate ceo dan za učenje, podelite ga na tri deonice od po tri sata. U toku dve deonice učite, a u toku preostale radite nešto drugo. Na taj način glava će vam ostati bistra, a bićete usredsređeni na obnavljanje gradiva. Onim danima kad idete u školu, barem tri sata koje provedete kod kuće utrošite na obnavljanje gradiva.
Jedan dan uopšte niste obnavljali gradivo? Nemojte sebe proganjati osećajem krivice zbog toga. Ukoliko redovno obnavljate gradivo, uz tek poneki propušteni dan, trebalo bi da bude u redu – nije obavezno da obnavljate gradivo baš na rođendanu najbolje drugarice.
Pokušajte da u isto vreme ustajete i ležete; uz ustaljen ritam mozak se mnogo lakše navikne da se određene stvari – kao što je učenje – rade u određeno vreme, i onda je prilično lako koncentrisati se od starta učenja. Nemojte da ležete posle ponoći i potrudite se da prilično pre toga prestanete s učenjem – nije moguće upamtiti obimno školsko gradivo ukoliko ste mrtvi umorni i oči vam se sklapaju.
Ima onih koji najbolje uče kad su sami, ali ima i onih kojima obnavljanje gradiva bolje ide ako su u društvu. Jednom u dva dana sastanite se s dvoje prijatelja, preslišavajte jedni druge i naglas izgovarajte bitne stvari. Tako ćete lakše upamtiti neophodno gradivo. Pazite samo da se ne sastajete prečesto – ako se sastajete svakog dana, više ćete pričati o drugim stvarima nego o školskom gradivu, što bi kao rezultat moglo da ima slabije ocene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.