U trendu

Obradovati profesore

Obradovati profesore, ko još pa to želi? Dobro, osim štrebera i ulizica – oni se ne računaju. O profesorima se više razmišlja u "ne mogu ih zaobići, ajde da nekako izađem na kraj s njima" fazonu, nego što bi nekome palo na pamet da ih obraduje. Šta uopšte znači to "obradovati profesora" – cveće i čokolade?
Ništa slično – to bi zaista bilo ulizivanje, a nijedan dobar profesor to ne voli. Ono što vam predlažemo je nešto drugačije. Pošto ćete izvesno vreme provesti s profesorima i pošto ste već u obavezi da nešto naučite od njih, mogli biste nešto da učinite i da olakšate i sebi i njima.
Nije loše upamtiti da svaki profesor voli svoj predmet i smatra ga bitnim, inače ne bi uložio toliko vremena u studiranje tog predmeta. Naravno, to ne znači da vi morate voleti sve predmete, ali treba poštovati to što se tom-i-tom profesoru dopada taj predmet, baš kao što i vaši prijatelji, ako su vam dobri prijatelji, poštuju to što se vaš ukus u ponečemu razlikuje od njihovog.
E, sad, pošto se profesoru njegov predmet dopada, ne bi bilo loše pokazati interesovanje za taj predmet. Ako vas predmet zanima, to vam verovatno nije teško; ako vas ne zanima, ići će malo teže, ali ni to nije neizvodljivo. Pokušajte da smislite nešto u vezi s tim predmetom što bi vas zanimalo da čujete, a onda to predložite na času kao predmet za razgovor ili pitajte profesora o tome. Verujte, ceniće što ste pokazali interesovanje; ukoliko mu je već poznato da vas njegov predmet ne zanima (a verovatno jeste – profesori su, ma šta đaci o njima mislili, veoma retko glupi), ceniće vaš gest još i više.
Još jedan način da obradujete profesore jeste iskrenost. Niste spremni za ispitivanje? Nemojte se izgovarati bolešću niti hitnim slučajem i tražiti da vas puste kući – pre časa priđite profesoru i recite da za taj čas niste spremni i recite da ćete se potruditi za sledeći čas. Ukoliko vam se ne dešava prečesto da niste spremni za odgovaranje i naročito ako sledećeg časa zaista budete spremni (po mogućnosti se još i javite za odgovaranje), profesor će vas videti u veoma lepom svetlu i biće spremniji za ustupke ako vam ponovo budu potrebni.
Dakle, kako obradovati profesore? Kako učiniti vreme koje svakako morate provesti s njima prijatnijim, čak i zabavnijim? Uz malo ljubaznosti i malo dobre volje, uz pokazivanje interesovanja i uz iskrenost. Zauzvrat ćete dobiti više razumevanja i popustljivosti od strane profesora i znatno prijatniju atmosferu na času. Ne zvuči tako loše, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.