Odluči se već jednom! (I deo)

Ponekad se zateknete rastrzani između dve mogućnosti: da li da ostanete sa svojim dobrim starim dečkom ili da ga ostavite zbog onog slatkog malog čija su osećanja, istina, za vas još uvek tajna? Život svakog tinejdžera prepun je ovakvih pitanja. Ima ih na hiljade – gotovo svakodnevno. Sluđeni dilemama, katkad ne umete da donesete najbolju odluku. No, pre nego što dignete ruke od svega i odlučite da poverite svoj život nekakvoj magičnoj kugli verujući da je mudro pasivno čekati, razmislite kako i sami možete doneti najispravnije odluke.

Lista ZA i PROTIV

To je klasičan metod koji vam može pomoći pri odlučivanju kad se kolebate između više mogućnosti. Na primer, možda vam se po glavi mota misao da treba da ostavite dečka, ali niste sigurne da li je to ispravna odluka. Iscrtajte tabelu sa dve kolone. Prvu naslovite „za“, drugu „protiv“. U koloni „za“ ispišite sve razloge zbog kojih mislite da bi trebalo da ostanete sa tim momkom. U koloni „protiv“ navedite ono zbog čega vam se čini da bi vam bilo bolje bez njega. Kada ste završili, bacite letimičan pogled na tabelu. Pogledajte listu. Koja je kolona duža? To je grafički prikaz vaših osećanja – možete da vidite koja je odluka bolja za vas. Bez varanja! Nemojte pisati zaista dugačak spisak razloga sa jedne strane samo da bi lista bila duža! Naravno, čak i ako to radite, sami sebi pružate zbilja dobar znak da već znate kakav izbor morate napraviti.

Suočite se sa najgorim strahovima

Rastrzani ste između dve mogućnosti? Zamislite najgoru moguću stvar koja se uopšte može desiti u oba slučaja. Na primer, dečko u koga ste potajno zaljubljene pozvao vas je na klizanje. Nikad u svom životu niste stale na klizaljke, ali ste iz nekog razloga u panici izbrbljale kao odlično kližete! Da li da ipak odete sa njim ili da izmislite neki izgovor i sve otkažete? Šta se u najgorem slučaju može desiti ako odete? Videće koliko ste loše na klizaljkama i može vam se smejati. Najgora stvar koja se može desiti ako ne odete: pozvaće drugu devojku umesto vas, zaljubiće se jedno u drugo i neće vas nikada više pozvati da izađete zajedno. Jednom kada uvidite dve „najgore“ mogućnosti, jednu po jednu – lakše ćete od dva zla izabrati manje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.