U trendu

Odluke – kako ih se pridržavati? (2)

Dobre odluke je znatno lakše doneti nego ih se pridržavati – to znaju svi koji su pokušali da nešto promene u svom životu, pa su ubrzo odustali. Kako bismo vam pomogli da se pridržavate donetih odluka, juče smo izneli neke predloge šta da uradite, a danas evo još nekih – odaberite one za koje mislite da bi mogli da vam koriste.
Setite se šta pokušavate i zašto. Veoma je lako doneti odluku da ćete se hraniti zdravije i vežbati zato da ponovo možete da uđete u omiljene farmerke i da super izgledate u njima – ali je lako i zaboraviti zbog čega ste doneli tu odluku. Da se to ne bi desilo, povremeno naglas podsetite sebe šta pokušavate i zašto. I budite iskreni šta vam je cilj – jeste, treba se hraniti zdravo i vežbati zato da biste bili zdravi, ali ako je dobar izgled ono što vas zapravo motiviše, nemojte lagati sebe da to radite zbog svog zdravlja, jer tako ništa nećete postići, brzo ćete odbaciti odluku uz: "Ma, kao da ću umreti ako propustim vežbanje i pojedem trista grama čokolade!"
Šareni lepljivi papirići su vaši saveznici, koristite ih! Na primer, želite da vam bolje ide u školi, ali mnogo vremena provodite ispred televizora, gledajući omiljene serije – zalepite papirić na televizor na kome piše: "Idi uradi domaći!" Mogu da pomognu i papirići na ormanu, frižideru, ogledalu, bilo gde ako relativno često pogledate to mesto.
Radite ono od čega se osećate dobro. Ako donesete odluku da ćete učiniti nešto što zapravo nimalo ne želite, teško da će vam uspeti – ako nešto ne možete da smislite, ne možete. Ukoliko se radi o nečemu što vam se ne dopada, ali smatrate da bi ipak trebalo tako da postupite, pokušajte da nađete način da vam to što radite bude zanimljivije i zabavnije.
Birajte koje ćete odluke doneti. Odnosno, nemojte pokušavati da postignete previše toga odjednom – zaista bi malo kome uspelo da istovremeno smrša, dospe u formu da može da pretrči dvadeset kilometara bez problema, bude pobednik na takmičenjima iz svih školskih predmeta za koja postoje takmičenja a prethodno je bio pred ponavljanjem razreda, i da svake večeri izlazi u diskoteke i ostaje do ujutru. Odredite prioritete.
Vizualizacija može puno da pomogne, naročito ako imate bujnu maštu. Na primer, buckasti ste i jedete previše čokolade – možete, za početak, zamisliti sebe vitke i blistave od sreće, a zatim zamisliti velike dlakave gusenice kako gmižu preko čokolade – osećaćete se vrlo motivisano da bar neko vreme izbegavate taj slatkiš.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.