U trendu

Okončati vezu – ili ne?

U svakoj vezi bude manje ili više problema, i nije uvek, naročito ako ste mladi i nemate baš mnogo iskustva, lako razlučiti da li bi vezu trebalo okončati, ili se radi o problemima koji se mogu rešiti. Kao mala pomoć pri odlučivanju, evo nekih smernica.
Koliko su drastični problemi koje imate u vezi? Da li su vaš dečko ili devojka nasilni (to što je devojka fizički slabija od momka ne znači da će on želeti da ga ona udara, čupa, štipa, kao ni da ga psihički maltretira) – računa se i jedan jedini udarac? Da li vas vređaju? Pokušavaju li da vas na ma koji način kontrolišu? Da li su narkomani, alkoholičari, kriminalci? Da li se kockaju, klade i slično, i još i vama traže da im pozajmite novac (nikada ga ne vidite ponovo) za to? Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja potvrdan, definitivno je vreme da okončate vezu, jer se radi o problematičnom ponašanju koje je jako teško promeniti i o osobama koje bi ozbiljno mogle da ugroze vašu bezbednost.
Neki prevaru smatraju razlogom za raskid, neki ipak uspeju da se pomire. Tu je već teže dati konkretan savet, ali uzmite u obzir to da osobi koja vas vara teško da možete verovati, ma o čemu da se radi – izuzev ako ste se u startu dogovorili da oboje smatrate da je „šaranje“ u redu.
Ukoliko se radi o problemima koji su manji od navedenih, ne bi trebalo odmah odustajati od veze. Recimo, vama smeta što uvek vi zovete, nikad vaš dečko, ali možda on i ne zna da vam to smeta, a pošto se vi za njegove pojmove često javljate, ne oseća potrebu da i on vas pozove. Tu pomaže da mu kažete da biste volele da i on vas nekad pozove, da bi vam to značilo, a pomaže još i više ako mu kažete konkretne brojke, na primer, da želite da vas pozove bar dvaput nedeljno. I tako za svaki problem, razgovarajte (bez optuživanja!) o tome, i najbolje je da već imate konkretnu ideju kako da problem rešite. Dajte dečku ili devojci dve nedelje da se promene (i uzmite u obzir i mogućnost da je ono što vi želite nešto što bi smetalo vašem dečku ili devojci, a tada je dobro napraviti kompromis), i ako se u tom roku ništa ne promeni, razmislite da li je problem toliki da zbog njega želite da raskinete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)