On insistira na seksu

Imate dečka, zajedno ste već neko vreme i stupili ste u intimne odnose. Oboje ste to želeli, niko nikoga ni na šta nije prisilio. Samo, on želi seks znatno češće nego vi. Kada ga odbijete, on nastavi da insistira. Ako nastavite s odbijanjem, on postaje agresivan, pa i nasilan – sve dok ne pristanete. Niste sigurne šta da mislite o njegovom ponašanju – znate samo da vam ne prija i da ga se bojite. Ako ste razgovarale s nekom drugaricom o tome, sigurno vam je rekla da ga ostavite i nađete nekog normalnijeg – ali vi se bojite njegove reakcije. Ukoliko postane nasilan kad odbijete seks, kakav li će tek biti ako mu kažete da ga ostavljate?

Ako se prepoznajete u ovoj priči (mi se, naravno, iskreno nadamo da nije tako), onda ste zaista u lošoj situaciji. Ono što bi trebalo odmah da znate jeste da se to što vam dečko radi zove silovanje. Ako mislite da to nije silovanje zato što vi ipak pristanete i zato što vam je on dečko, grešite – jer pristanete tek nakon zastrašivanja i nasilja. Po našem zakonu, ukoliko vas neko pretnjama ili nasiljem natera na seks, to je silovanje, bez obzira na to da li se radi o strancu, rođaku, dečku, mužu… Silovanje je nešto što ne sme da postoji i sasvim sigurno nešto što ne smete da prihvatite. Što duže budete trpele takvo ponašanje, to ćete se lošije osećati.

Kako se izboriti protiv toga, kad ga se toliko bojite? Razgovarajte s nekim starijim, po mogućnosti, sa svojim roditeljima (ili s nekim od rođaka kojima verujete, razrednim starešinom, profesorom, školskim psihologom…) i recite im šta vam se dešava. Oni će vas zaštititi od nasilnog dečka i pomoći vam da povratite poljuljano samopouzdanje (ma šta vam dečko rekao, vi ničim niste zaslužile da se on tako ponaša prema vama i sasvim sigurno možete da nađete nekog mnogo boljeg od njega).

Ne znate nikog odraslog kome stvarno možete da se obratite? Uvek postoji mogućnost da pozovete SOS telefon za pomoć mladima – zato i postoji. Tako ćete dobiti savete šta tačno da uradite i kako da se izborite s onim što vas je snašlo. I dalje se bojite? Pomislite samo kako ćete se divno osećati jednom kada ponovo budete slobodne i kada ne budete prisiljene na seks koji ne želite. Mada vam ta misao neće smanjiti strah, može vam pružiti hrabrost da strah prevaziđete i da je ostvarite. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.