On se kaje… (1)

U vezi ste sa dečkom koji vam se po mnogo čemu dopada. Jak je, dobro izgleda, pametan je, duhovit… Najviše vam imponuje njegova snaga, to što, kad ste s njim, nikoga ne morate da se bojite. Problem je što se bojite njega – jer je nasilan.

Nije konstantno nasilan, ali ume to da bude. Verovatno je i ljubomoran. Veoma lako plane i povredi vas – a tada zaista ume da bude zastrašujući. Možda vas je neko ko zna kakav je on već pitao zašto ste s njim, ali kakav odgovor dati na to? Volite ga, zato ste s njim. Jeste, bojite ga se, bojite se njegove nasilnosti, ali znate da i on vas voli i da ne želi stvarno da vas povredi. U to ste sigurne, jer se on stvarno kaje svaki put kad vas povredi i obećava vam da to više neće učiniti. Možda ste i same krive, možda ste ga svojim ponašanjem izazvale? Ne bi valjda tek tako, bez ikakvog povoda, bio nasilan?

Ukoliko ste se prepoznale u navedenoj priči, u velikoj ste nevolji. Vi ste u vezi sa nasilnikom i njegova ste žrtva, i nikakve reči to ne mogu da ulepšaju. Nasilje u vezi nije opravdano – nikad, i ne postoji nijedan razlog zbog koga bi trebalo da ga trpite ni tolerišete.

Možda ga vi svojim ponašanjem provocirate, možda ste vi krive… Zaboravite na to. Niste vi krive. Kakvo god da je vaše ponašanje, nasilje nije ispravan odgovor na njega. Ako mu se vaše ponašanje baš toliko ne sviđa da zbog toga postaje nasilan, zašto je i dalje s vama? Ukoliko mislite da je to zato što vas voli, grešite – nasilnik je sa svojom devojkom zato što ona pristaje da mu bude žrtva i da trpi njegovo ponašanje.

Ipak, on ne želi stvarno da vas povredi, on se kaje… Zaboravite i na to – nema tu stvarnog kajanja, nema tu uviđanja da pogrešno postupa. On se povlači i „kaje“ onda kada mu se učini da je otišao predaleko, da biste zbog njegovog nasilnog ponašanja mogle da ga ostavite – a on bi tada ostao bez svoje žrtve.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.