najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

One vole da ih nagovarate

Mnogim momcima se desilo da nešto traže od svoje devojke, a ona se nećka i kao da se predomišlja. I ne bude im jasno u čemu je stvar, da li ona stvarno neće, ili se prenemaže, ili šta je već u pitanju. Neretko je stvar u tome da bi devojka htela, ali da želi da je prvo nagovarate.
Možda je neke navedena priča asocirala na seks. Može da se odnosi i na vođenje ljubavi, ali ne mora – devojka može da želi da je nagovarate da obuče ovo ili ono, da je nagovarate da izađete na neko mesto, da dođe kod vas umesto da uči, da se zajedno bavite nekom aktivnošću…
Zašto one to rade? Ako nešto žele da urade, zašto to jednostavno ne urade? A ako ne žele, zašto jednostavno ne odbiju? Nekada, radi se o tome da devojka nije sigurna da je u redu da želi to što želi, ili zna da ne bi trebalo da postupi tako kako želi (recimo, trebalo bi da uči, a ne da ode kod dečka). Tada će joj biti lakše da to uradi ukoliko ima podršku voljene osobe, ako joj dečko nagovaranjem pokaže da smatra da je sasvim u redu da ona to uradi (možda ne bukvalno "u redu", zna i on da bi za nju bilo dobro da nauči to što treba i popravi ocenu, ali će je podržati u tome da uradi ono što zapravo oboje žele).
Nekada pak devojka nije nesigurna da li je u redu da to uradi, zna vrlo dobro da li jeste ili nije, zna i da to želi da uradi, ali joj jednostavno prija da je dečko nagovara. On je nagovara, ona se nećka, on nastavlja da je nagovara, ona polako pristaje… To je kao neka vrsta igre u kojoj dečko svojoj devojci pruža pažnju i umiljava se oko nje kako bi ona pristala. Ukoliko to vaša devojka ne radi svaki čas, ako ne morate za svaku sitnicu sat vremena da je nagovarate, prihvatite tu igru – ona će se osetiti bolje. A možete pokušati i da joj pružate više pažnje i van te igre, moguće je da onda neće imati potrebu za tim da je nagovarate.
Samo, oprezno. Moguće su greške u proceni. Moguće je da ona nešto zapravo ne želi, ali da se plaši da to direktno kaže, pa deluje kao da se nećka i da želi da je nagovarate. Tada nagovaranje ne bi bilo u redu – moguće je da bi ona popustila, ali bi time prihvatila da uradi nešto što zapravo ne želi, a nikoga ne treba terati da radi nešto što neće. Kako prepoznati koja je koja situacija? Nema univerzalnog odgovora, devojke se razlikuju pa se i njihove reakcije i ponašanje razlikuju, to je nešto što se uči kroz iskustvo i uvek ostaje mogućnost greške. Može da pomogne ako devojku ne nagovarate "u beskraj", tako je manja verovatnoća da ćete je nagovoriti na nešto što zapravo ne želi (uz to, nikada prilikom nagovaranja ne treba koristiti emotivne ucene niti agresivnost) – a ako ona zapravo želi da je vi tri dana nagovarate, možda ćete odbijanjem da to učinite, uz poklanjanje pažnje i nežnosti u drugim situacijama, uspeti da je odviknete od toga.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Dopustite joj da se sama odluči ili ne odluči; sljedeći put će možda donijeti “bolju” odluku, a na vama je da strpljivo čekate koliko možete, možda vam se i posreći prije nego što “rezignirano” odustanete ne pokazujući otvoreno to. Ili vam je krivo?

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike