Opasnost od solarnih lampi

Osobe koje koriste solarne lampe da bi dobile lep bronzani ten izlažu se riziku da dobiju neke česte oblike raka kože, a taj rizik je izuzetno veliki ako su još kao mlade počele da se veštački sunčaju – navodi se u jednoj američkoj studiji. Prema studiji objavljenoj u časopisu Nacionalnog instituta za rak (The Journal od the National Cancer Institute), osobe koje se sunčaju pod solarnim lampama imaju 1,5 do 2,5 puta veće šanse da dobiju razne vrste raka kože nego one koje se ne izlažu dejstvu solarnih lampi. Istraživanje je samo potvrdilo ranije slutnje lekara i drugih zdravstvenih radnika da solarne lampe povećavaju rizik od karcinoma ćelija kože, izjavila je autor studije Margaret R. Karagas.

Vodeći američki dermatolozi pozdravili su ovu studiju koja je potvrdila ranije rezultate ispitivanja na životinjama i pokazala da je gore ići nakratko u solarijum svakog dana nego se dugo izlagati sunčevim zracima. Obe vrste sunčanja oštećuju kožu, ali je, posmatrano u dužem periodu, gore svakodnevno izlaganje solarnim lampama. Studija koja je obuhvatila 896 osoba sa nekim od najčešćih tipova raka kože uz kontrolnu grupu od 540 zdravih, demantuje izjave vlasnika solarijuma da nema rizika ukoliko se prilikom veštačkog sunčanja ne stvore opekotine.

U SAD postoji oko 25.000 solarijuma koji godišnje ostvaruju promet od pet milijardi dolara od poseta oko 28 miliona osoba. Oko milion Amerikanaca godišnje oboli od raka kože, od kojih samo četiri odsto dobija melanom, najteži oblik karcinoma kože, koji nije obuhvaćen studijom. Među pacijentima obolelim od raka kože koji su bili obuhvaćeni studijom, 190 je izjavilo da je koristilo solarne lampe, dok ih je u kontrolnoj grupi bilo samo 75. Studija je pokazala da je najveći rizik postojao kod osoba koje su koristile veštačko sunce pre svoje 20 godine, ali vlasnici solarijuma veruju da je većina ispitanih nepravilno koristila te uređaje u svojim domovima, te da opasnosti od solarijuma nema, jer se u njima koristi kalibrirana oprema koja pažljivo reguliše i kontroliše sunčanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.