Opija se!

Imate dečka ili devojku i u početku je veza bila lepa. Uživali ste. Međutim, nešto se promenilo: vaš dečko ili devojka počeli su da piju. Piju mnogo. To vam pravi velike, velike probleme.

Kada popiju, vaš dečko ili devojka nakon nekog vremena postanu jako agresivni. Mogućnost nasilja kao da stalno visi u vazduhu, tu, sasvim blizu. Plus se neverovatnom brzinom množe i izgovori za nasilje – voljena osoba pod uticajem pića postaje razdražljiva, sumnjičava, patološki ljubomorna (umisli da ste se zagledali u nekog, a vi tu osobu niste ni primetili).

Pokušavate da ne krivite svog dečka ili devojku. Kažete sebi da je to krivica alkohola, a ne njih. Pokušavate da im pomognete, želite da oni prestanu da piju, nudite svaku pomoć koje možete da se setite kako bi se oni odvikli od pića i kako bi vaša veza opet bila lepa. Ništa ne pomaže – vašem dečku ili devojci kao da je znatno više stalo do pića nego do vas. Jednostavno, ne znate šta da radite.

Ako ste u ovakvoj situaciji, dobro je da budete svesni da vaš dečko ili devojka imaju neke ozbiljne probleme – dovoljno velike da od njih stalno pokušavaju da pobegnu, da stalno pokušavaju da ih utope u piću. Takođe treba da znate i da vaš dečko ili devojka nemaju nikakvo pravo da se (pijani ili ne) istresaju na vama, kao ni da budu nasilni prema vama. To što se ružno ponašaju prema vama kad su pod dejstvom alkohola nije samo krivica alkohola – valjda su povremeno i trezni i valjda im tada kažete da vas povređuju, pa oni ipak ne prestaju s pićem. Ukratko: piće im je važnije od vaše veze, i dokle god stvari tako stoje, vi im ne možete pomoći.

To što im ne možete pomoći nije vaša krivica. Jednostavno, vašem dečku ili devojci potrebna je stručna pomoć, koju vi niste kompetentni da pružite. Pokušajte da razgovarate s nekim starijim u koga imate poverenja i da uz njihovu pomoć odvedete voljenu osobu stručnjaku. Nemojte misliti da će vaša ljubav prema dečku ili devojci pobediti „zli alkohol“ – ako dečko ili devojka između vaše veze i pića biraju piće, neće.

Šta učiniti ako voljenu osobu nikako, ni uz čiju pomoć, ne možete da nagovorite da potraži stručnu pomoć, ako oni nemaju ni najmanju nameru da makar probaju da ostave alkohol? Setite se da tu postoje dve osobe koje treba spasti iz veoma loše situacije, a te dve osobe ste vaš dečko ili devojka i vi. Ako nije moguće spasti oboje, spasite bar jedno – sebe. Poštedite sebe daljih muka, maltretiranja i poniženja i nađite dečka ili devojku koji će umeti da vas cene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.