Oprezno s isticanjem dečka ili devojke

Žurka. Karaoke žurka, recimo. Pomalo neočekivano i za same sebe, s drugom ili drugaricom postali ste zvezda te žurke. Imate dobar glas, umete da pevate, imate i zabavan nastup i odjednom shvatite da vam svi tapšu i da svi gledaju u vas i da su, barem u tom trenutku, svi srećni što ste tu i što mogu da uživaju u vašim pevačkim sposobnostima. Super! Onda počnete da gledate oko sebe i vidite da vas i vaš dečko ili devojka srećno gledaju. Dođete na „briljantnu“ ideju: zašto biste samo vi uživali u super osećaju da vam svi tapšu, zašto u takvom istom osećaju ne bi uživali i vaš divni, božanstveni, fenomenalni (dodajte još nekoliko atributa po izboru) dečko ili devojka? Poneseni idejom, smesta pred svima objavite da postoji neko ko je u ovoj vrsti pevanja mnogo bolji od vas (zapravo, nemate pojma da li vaš dečko ili devojka uopšte umeju da pevaju, ali pošto su savršeni, verovatno umeju) i da će ih sve zadiviti svojim umećem. Nakon nekoliko trenutaka da podignete tenziju, izrecitujete ime svog dečka ili devojke.

Treba li reći koliko je pogrešno uraditi ovako nešto? Pošto se takve stvari dešavaju na žurkama, verovatno treba. Šta je toliko loše u tome da vaš dečko ili devojka pevaju na karaoke žurci? U principu u tome nema ničeg lošeg – ukoliko oni sami žele da pevaju. Ako ne žele, definitivno je pogrešno terati ih na to.

Međutim, oni su toliko stidljivi da nikada to ne bi uradili sami od sebe, mora neko da ih dovuče do mikrofona i superlepkom im zalepi mikrofon za ruku, inače ništa neće uraditi! A umeju da pevaju! Šta s tim što umeju? Ako je njima neprijatno da se na takav način eksponiraju, to je njihova stvar; imaju puno pravo da ne pevaju ako im se ne peva. A još ako njihove sposobnosti nisu baš onakve kakve vi, tako zaljubljeni, verujete da jesu, onda ste voljenu osobu dovlačenjem pred mikrofon naterali da se izblamira pred svima koji su na žurci. Možete očekivati da se vaš dragi ili vaša draga – i to s punim pravom – i te kako naljute na vas.

Šta je trebalo da uradite? Apsolutno ništa. Super je što ste vi pokazali svoje pevačke talente, i super je ako zbog toga uživate u zasluženoj pažnji i pohvalama – a svog dečka ili devojku pustite da se sami oprobaju, ako to žele. Ukoliko ne žele, njihova stvar.

Naravno, pevanje je bilo samo primer. Ma koliko bili zaljubljeni i ma koliko sebe smatrali fanom svog dečka ili devojke koji se bave nekom umetnošću ili sportom ili naukom, nemojte ih „dobrovoljno“ prijavljivati ni za šta. Pustite ih da se sami jave ili ne jave – taj izbor je na njima, a ne na vama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.