Osećate se pomalo isključeno

Kad se o prijateljstvu radi, niko tu ne bi trebalo da se oseća isključeno, ni kao "trinaesto prase", a opet, upravo to se dešava, i to ne retko. Nekad se radi o tome da bi trebalo potražiti nove prijatelje – a nekad bi vredelo pokušati i sa ovima s kojima se družite sada.
Recimo, ima vas pet drugarica i, teoretski, sve se vi međusobno družite, niko tu nikog ne naziva najboljom drugaricom, prijateljice ste sve. Ali, tri devojke iz te vaše grupe imaju neke svoje interne šale, stalno pričaju o muzici koju njih tri vole (vi slušate nešto drugo), nisu vam jasne te šale, ne znate ni na šta misle kad pričaju o muzici, i zato uglavnom ćutite, plašite se da nešto pitate i da pokažete neznanje. Pokušale ste da pričate s preostalom drugaricom dok ove tri razgovaraju o onome što njih zanima, ali ona odbija, pokušava da se uključi u razgovor s ove tri. I vi ne znate šta da radite.
Nemojte da zamerate toj jednoj drugarici – i ona se verovatno oseća isključeno, kao i vi, i pokušava da nađe zajednički jezik s vaše tri drugarice. Umesto toga, kad one pričaju o nečemu što ne razumete, nemojte se stideti da pitate – to je nešto što ih zanima, tako da neće imati ništa protiv da još pričaju o tome, da vam objasne. Možete i da pokušate da ih zainteresujete za muziku koja se vama dopada, da im preporučite neke stvari, a možete i njih da pitate da vam preporuče šta da slušate od onog što one vole – ko zna, možda ćete svi otkriti još stvari koje vam se sviđaju? Možda možete i sve da ih pozovete da nekom prilikom prespavaju kod vas, da se sve zabavite, tako biste mogle i bolje da se upoznate.
I, nemojte se stideti da im kažete kako se osećate. Nemojte ih optuživati, samo im recite da se osećate isključeno i zamolite ih da i vas uključe u razgovor. Ako vam zaista jesu drugarice, pokušaće da vam pomognu.
Glavna stvar je da nije dobra ideja da samo ćutite i osećate se nesrećno. Aktivirajte se malo, pitajte, uključite se u razgovor – tek ako one sve te vaše napore ignorišu i odbijaju da razgovaraju s vama, moglo bi se reći da vas namerno isključuju i da je vreme da potražite nove prijatelje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.