U trendu

Oslobodite se tereta

Ima mnogih ljudi, kako tinejdžera, tako i onih mlađih i starijih, koji ni od čega ne mogu da se rastanu. Sakupljaće ulaznice sa koncerata, časopise, postere, neko vreme će, recimo, sakupljati salvete, a kad ih prođe taj hobi, biće im žao da ih bace… Onda, biće im žao da bace i onu stvarno slatku usku majicu (bez obzira na to što znaju da je više nikada neće obući), razglednice s odmora od pre sto hiljada godina (koje nikad i ne pogledaju), plišane životinje… Imate neku predstavu o čemu pričamo.

Tinejdžeri obično kubure s prostorom (to jest, soba nikad nije dovoljno velika, čak i pod pretpostavkom da ne moraju da je dele ni sa kim), a gomila stvari koje vam je žao da bacite, bez obzira na to što za njih nemate nikakvu namenu, samo vam smanjuje taj prostor. Zimske dane tokom kojih se dosađujete možete da iskoristite za to da od svega što imate napravite dve gomile: na jednoj da budu stvari koje su vam zaista važne i koje koristite, a na drugoj one koje vam nisu potrebne i koje, shodno tome, možete i da bacite.

Neko bi mogao da se upita u čemu je tolika „frka“. Nije neka velika „frka“, osim što vam gomila nepotrebnih stvari smanjuje ne samo raspoloživi fizički prostor (recimo, nemate gde da komotno smestite neku novu stvar koja vam je zaista potrebna, morate da preskačete preko gomile časopisa i slično) već vam smanjuje i mentalni prostor. Kako sad to? Vrlo jednostavno – delom ste i sami svesni toga da vam priličan broj stvari koje čuvate zapravo nije potreban, pa onda sami sebe nagovarate da ponovo pregledate stare časopise (iako vas zapravo ne zanimaju), stare razglednice (iako se jedva sećate osobe koja vam ju je poslala) i tome slično. Tako utrošeno vreme ostavi vas umornim i ne baš ispunjenim radošću – mnogo bolje biste se proveli da ste, recimo, slušali svoj omiljeni CD. Hej, u onom časopisu ima slika Madone koja vam se i dalje sviđa! To se lako rešava – isecite i sačuvajte sliku, a ostatak časopisa bacite.

Jednom kad to obavite, nećete moći da poverujete koliko se bolje osećate, koliko više energije imate za razne stvari koje vas zanimaju. Probajte i uverićete se!

Kad ste to isprobali i uverili se da zaista funkcioniše, preostaje vam teži deo stvari: da na sličan način razmislite i o svojim prijateljstvima. Razmislite s kojim osobama se družite reda radi, ili iz nekog sličnog razloga, a da vam njihovo društvo zapravo uopšte ne prija niti vas ikada ispuni radošću i pozitivnom energijom, a koje osobe su vam pravi prijatelji – dovoljno je da pomislite na njih i već vam se osmeh širi licem? Da ne bude zabune, moguće je da su u vama bliskom okruženju zaista samo vama drage osobe, ali ako ima i onih drugih, koje vam zapravo ništa ne znače osim što vas njihovo društvo „smara“, nema nikakvog razloga da prema njima budete grubi – samo, malo-pomalo prekinite kontakt sa njima.

Opet, jednom kad to uradite, osetićete se mnogo vedrije i otkrićete da imate mnogo više energije. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.