U trendu

Ostavite dobar utisak u novom društvu

Očekujete da ćete se upoznati s novim društvom – otputujete kod rođaka ili prijatelja u neki drugi grad, ili sretnete nove ljude na moru, ili vas, jednostavno, drug ili drugarica odvedu na žurku ili u kafić gde bude društvo koje ne poznajete. Naravno, želite da ostavite dobar utisak – niko baš ne obožava da ga prozovu "smorom", niti da vašu drugaricu kasnije pitaju: "Ej, gde si, bre, onu našla?", i da je gledaju sa sažaljenjem. Samo, ostaviti dobar prvi utisak nije uvek lako – novi su vam ljudi, imate tremu, nesigurni ste… Šta učiniti?
Na početku, treba da se svima predstavite – to je obavezni deo. Ono što nije ni obavezno ni potrebno jeste da posle toga sebi nametnete pritisak da po svaku cenu razgovarate sa svima. Ako nemate šta da kažete, sasvim je u redu da ne govorite ništa, već samo da slušate (povremeno klimanje ili odmahivanje glavom i poneka reč da pokažete da stvarno slušate se podrazumevaju).
U ovakvim situacijama bitno je ponašati se pristojno – ne upadajte drugima u reč i ne smejte se napadno. Nema veze ako u tom društvu jedni drugima upadaju u reč – oni se već znaju i mogu tako da postupaju ako je takav dogovor. Vi ste novi, pa je potrebno da malo više pazite na pristojnost.
Ono što takođe ne bi trebalo da radite jeste da gunđate, naročito ne na sav glas. Ne sviđa vam se kafić, mislite da je gradić u koji ste došli užasno dosadan, muzika u kafiću vam je preglasna – sasvim je u redu da tako mislite i osećate, imate pravo na to, ali takvo mišljenje zadržite za sebe, ili rizikujete da budete viđeni kao uobražena osoba kojoj ništa ne valja i smor koji se odmah žali.
Najvažnije pravilo je: budite prirodni! Sasvim je normalno da ste u početku malo povučeni, dok ne upoznate društvo – niko od vas ne očekuje da budete zvezda, da odmah znate gomilu načina koji će baš to, vama nepoznato društvo, zabaviti kao nikad u životu. Zato, opustite se, pažljivo slušajte šta pričaju i pamtite kakav je ko, i pričajte samo onda kad zaista imate nešto da kažete (ako se nekim slučajem desi da baš imate jako puno da kažete, setite se da niste jedini i da se nije celo društvo okupilo samo da bi vas slušalo). Na taj način, pre nego što i sami postanu svesni toga, novo društvo će vas prihvatiti kao da ste oduvek bili deo ekipe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.