Otkrijte svoje talente

Verovatno ste već čuli da je svako talentovan za nešto. To može biti neki od školskih predmeta, a može biti i neki poseban sport, ili kuvanje, ili možda umete da pravite lepe ogrlice od perlica, ili ste dobri u modelarstvu, ili umete jako dobro da slušate druge, ili dobro pevate, ili… Mogućnosti je jako mnogo; u ovoj priči bitno je to da ne postoji nijedna osoba na planeti koja ama baš ništa ne bi umela dobro da uradi. Nekad je taj talenat veoma izražen – recimo, ona vaša drugarica koja stvarno fenomenalno peva i, makar zbog toga, svi je rado zovu na žurke – a nekad je to nešto manje primetno (na primer, umete da pravite simpatične lutkice – ko se još u vašim godinama igra lutkicama, pa da takav talenat dođe do izražaja? Jedino što te lutkice možete da prodate i da tako imate i više nego solidan džeparac), ali nekakav talenat svako ima.
Ako ste pomislili da je ovo nekakav tekst o profesionalnoj orijentaciji, nije. Jeste korisno da se opredelite da u životu radite nešto za šta ste talentovani, jer ćete tako dobro raditi posao i uživaćete u njemu, ali ne pričamo trenutno o tome. Evo o čemu se radi.
Jeste li primetili koliko se zadovoljno osećate kad nešto dobro uradite? Bez obzira na to da li vas stalno hvale za sve i svašta, ili vas ne hvale skoro nikad, svako uživa kad nešto dobro (to jest, uspešno) uradi. Svako se raduje kad radi nešto što mu super ide. Ne pričamo trenutno o nekoj konkretnoj koristi za vašu budućnost (naravno, trebalo bi da makar ponekad pomislite na svoju budućnost) – pričamo o zadovoljstvu koje možete osetiti sada – svakog dana.
Sve što je za to potrebno jeste da se svakog dana makar malčice bavite onim u čemu ste stvarno dobri, onim za šta ste talentovani. Za to je, podrazumeva se, potrebno da otkrijete šta je to u čemu ste dobri (genijalni umetnik u lakiranju noktiju, na primer?), ukoliko to već niste otkrili. Potpuno je nebitno da li u ovom trenutku imate neku konkretnu korist od tog vašeg talenta (za to će ionako biti dovoljno vremena kasnije). Važno je da uživate. Uživanje u nečemu u čemu ste stvarno dobri je radost koju vam niko ne može oduzeti.
Dakle, ako već niste to učinili, otkrijte nešto u čemu ste dobri – i radite to svakog dana, ili kad god vam se pruži prilika. Uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.