U trendu

Plan za vežbanje mozga (1)

Već je prošlo dosta vremena otkako se završio raspust i vi se vratili u školu, a mozak vam još uvek ne funkcioniše kao što bi trebalo? Teško vam je da se koncentrišete i da zapamtite ono što se od vas traži da zapamtite – osećate se kao da vas hvataju godine (kad pre?!)? U tom slučaju, potrebno je da vam se mozak malo "vrati u formu", a za to bi mogao da vam pomogne plan za vežbanje mozga (slično kao fitnes plan, koji se napravi pre nego što počnete da vežbate u teretani). Evo kako bi taj plan mogao da izgleda; satnica je data okvirno, prilagodite je sopstvenim potrebama.
Recimo, vikend je i vi imate da učite dosta tog dana. Ipak, pošto je vikend, malo duže ćete spavati i recimo da ćete u devet biti spremni da počnete. Pre nego što počnete s konkretnim učenjem, napravite program. Ako će vas to razonoditi (najlakše se uči ako celu stvar vidite kao nešto zanimljivo i zabavno), predmetima možete dati neka druga, zabavnija imena (hemiju, na primer, možete nazvati "bućkuriši"). Zapišite šta sve morate da naučite i, ako možete, pomešajte predmete koje volite i predmete koje ne volite, tako da učite malo jedne, malo druge. Pokušajte da u istom danu ne učite dva najneomiljenija predmeta. Nakon što ste završili s učenjem jednog predmeta, to na papiru štiklirajte i nagradite sebe nečim sitnim (kockica čokolade ili nešto slično).
Recimo da su vam čitava dva sata bila potrebna za program (naročito ako ga pravite za celu nedelju) i da je sada 11 sati. Počnite s učenjem. Nekim ljudima je lakše ako imaju flomastere različitih boja i podvlače ono najvažnije. Podvlačenje može da bude zabavno, a već dok to radite, dosta toga ćete zapamtiti. Pored toga, ako istom bojom podvlačite isti tip podataka, kada se budete prisećali naučenog, lakše će vam se pojaviti slika pred očima – odmah će vam se pojaviti boja kojom ste podvukli taj podatak i moći ćete da se setite gde se na strani taj podatak nalazi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.