U trendu

Plašite se odlaska u školski toalet

Ima onih koji nikako ne vole da upotrebljavaju školski toalet ili bilo koji javni toalet. Strah ili nelagodnost na ideju upotrebe javnih toaleta nije nerazumna, ali bilo bi dobro da toj nelagodnosti ne podlegnete, svog zdravlja radi.
Više je razloga zbog kojih mnoge nerviraju školski toaleti. Nije retkost da je u njima neprijatno disati, što zbog nedovoljne higijene, što zbog toga što ih mnogi koriste kako bi krišom popušili cigarete. Zatim, ako odete u toku odmora, teško da ćete imati privatnost – to što obavljate u toaletu se čuje, i može da vas bude blam od toga, a nije prijatno ni to što su brave neretko obijene pa vrata ne mogu dobro da se zatvore. I još, tu je i strah da ćete u školskom toaletu "zaraditi" neku infekciju – nimalo nerealan strah, s obzirom na nedostatak higijene u nekim takvim toaletima.
Zbog navedenih neprijatnosti, mnogi se suzdržavaju dokle god su u školi, i čekaju da stignu kući i tamo otrče u toalet. Međutim, u zdravstvenom smislu to bi moglo da vam smeta. Biološki je predviđeno da redovno iz sebe izbacujete viškove i otpadne materije, a ako se od toga suzdržavate, ti viškovi i otpadne materije duže ostaju u vašem telu i mogu da dovedu do infekcije – da i ne spominjemo neprijatnost, nekad i bolove produženog suzdržavanja. Zato bi bilo preporučljivo da ipak upotrebite školski toalet onda kada vam je to potrebno.
Ako je problem taj da želite više privatnosti, nemojte ići u toku odmora, kad ide više ljudi, nego se izvinite i idite u toku nastave (teško da ćete baš ceo čas propustiti zbog toga). Ako vas je blam od zvukova koje ispuštate u toaletu, nema razloga za to – slične zvukove ispuštaju svi, to je potpuno normalna stvar. I oni koji bi vas eventualno ismevali zbog toga ispuštaju slične zvukove, na šta ih ljubazno možete podsetiti ukoliko počnu da vas bockaju. A što se higijene tiče, o tome bi zaista trebalo voditi računa. Ako u toaletu nema obezbeđene vode i sapuna, ponesite vlažne maramice, koje takođe mogu da posluže kao efikasno dezinfekciono sredstvo. Ukoliko vam toaletna šolja ne deluje dovoljno čisto, to što je neophodno možete obaviti čučeći (mada je tako problematično u potpunosti isprazniti bešiku), a možete i delove na kojima ćete sedeti obložiti toalet-papirom ili papirnim maramicama (uvek ih nosite sa sobom, za svaki slučaj).
I, bez stida – to su potpuno normalne potrebe, koje svako ima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar