„Pobediti“ stroge roditelje – korak po korak (2)

Zvučaće vam ljigavo i otrcano, ali pokažite roditeljima da imate razumevanja za njih i da ih poštujete. Stare dobre fraze u ovom slučaju super pale – fraze tipa „htela sam da čujem i vaše mišljenje“, „mnogo mi znači vaša podrška“, „ne morate odmah da mi odgovorite, razmislite“ (na ovu poslednju frazu možete i da ih zamolite da vam ipak odgovore u nekom skorom roku, kako biste mogli da obavestite društvo da oni znaju kako da se organizuju – vaše roditelje će verovatno oduševiti takva vaša odgovornost). Ma koliko vam to zvučalo kao nešto što nije „kul“, ovakav pristup odlično funkcioniše i garantuje uspeh u 99% slučajeva.

Stavite se u položaj svojih roditelja; jeste, znate ih otkad postojite, ali koliko dobro ih poznajete? Da li ste se nekad zapitali šta oni očekuju od vas – da im pomognete u kući, budete uz njih kad ostare, ostvarite ono što oni nisu uspeli? Pored toga što su vam roditelji koji umeju, izgleda, sve živo da zakomplikuju, oni su i ljudi – što bolje „skapirate“ njih i njihov način razmišljanja, lakše će vam biti da nađete pravi (čitaj: najefikasniji) način da dobijete ono što želite. Ukoliko vam uspe da, makar nakratko, zaboravite sopstveni način razmišljanja i uživite se u njihov, postaće vam jasno zašto umeju da budu tako tvrdoglavi oko nekih stvari. Nije da oni pošto-poto moraju da „isteraju svoje“ i da neće da popuste – moguće je da ne umeju drugačije.

Mobilni vam može biti od velike pomoći; ako se vaši roditelji i dalje zgražavaju na pomisao da njihovo detence dođe kući u ranim jutarnjim satima, obećajte im da ćete ih pozvati nekoliko puta u toku večeri (ne brinite da ćete ih probuditi – male su šanse da će zaspati dok ne vide da ste se bezbedno vratili kući). Onda ih stvarno i pozovite, da im kažete gde ste i da je stvarno sve u redu – ni slučajno nemojte da kažete da ćete ih zvati, a da onda to ne uradite!

Ako vas je „blam“ da ih zovete pred društvom, izdvojte se negde gde vas društvo ne vidi i tada zovite – ne mora ni vaša ekipa baš sve da zna. Tim pozivima ćete pokazati roditeljima da vam nimalo nije svejedno što oni brinu i da ste dovoljno zreli da poštujete dogovor. Krajnji rezultat – moći ćete da izlazite koliko želite, a pri tom ćete imati mir u kući. Vredi truda, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.